Реклама / Ads
43| 9065 |23.04.2010 НОВИНИ

Война между Първанов и военните заради съветника му адм. Николов

.
Безпрецедентен скандал избухна между президента и армията в навечерието на Гергьовден. Георги Първанов блокира висшите назначения в армията заради нежеланието на министър Аню Ангелов да предложи за повишение негов човек. Ако Първанов не подпише списъка, традиционни назначения на висши военни за 6 май ще се провалят.
 
Става дума за съветника на президента контраадмирал Николай Николов, който Първанов иска да произведе в звание вицеадмирал и да му уреди висок пост. Николов бил свестен човек и си познавал работата, но станал разменна монета в интрига, режисирана от шефа на кабинета на президента ген. Никола Колев, съобщиха военни за Frognews.bg. Колев и военният министър имали стара вражда от времето, когато Аню Ангелов отговарял за евроатлантическата интеграция в МО, а Колев успял да го изгони от поста.

Президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов блокира висшите назначения в армията, съобщи военният министър Аню Ангелов след извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана. Министър Ангелов каза, че причината за неразбирателството се крие в нежеланието му да предложи за повишение лансиран от Георги Първанов човек. Военният министър не пожела да посочи името на лицето и препоръча на журналистите да се обърнат към "Дондуков" 2.

Аню Ангелов разказа, че е дал на държавния глава предложенията за назначаване и повишаване в длъжност в рамките на процеса по съгласуване между Министерския съвет и президентството. Първанов на свой ред е имал допълнителни предложения към списъка, като с огромната част от тях Аню Ангелов се е съгласил и е изготвил втори вариант на предложенията.

По думите му междувременно е поискано един офицер извън състава на въоръжените сили да бъде повишен в следващо генералско звание. "Аз изтъкнах мотиви, че съм против това предложение и то беше обсъдено на извънредно заседание на Съвета по отбраната, където девет души бяха против него и само двама го подкрепиха. И във втория вариант на предложението това име не влезе. Това е единственият момент, по който не сме постигнали съгласие“, обясни Аню Ангелов.

Държавният глава обаче върнал целия пакет от 21 предложения. По процедура Министерският съвет предлага длъжностите на президента, след което той трябва да подпише укази за назначенията и повишенията. След заседанието на комисията по отбрана депутати от БСП изразиха недоволство, че колегите им са подкрепили предложенията на министър Аню Ангелов за назначаване, повишаване в длъжност и освобождаване на висши военни. Според депутата от Коалиция за България Ангел Найденов комисията е била употребена и излизането със становище за предложенията на министъра е процедурно недопустимо и правно необосновано. Аню Ангелов коментира от своя страна, че ако не се стигне до разбирателство, традиционните назначения на висши военни около Гергьовден няма да се реализират.

Тази година Аню Ангелов предлага да бъдат произведени петима нови генерали. Ще има и нов началник на Инспектората на МО, след като братът на Румен Петков – Володя Цветанов е решил да стане военно аташе. Военното разузнаване обаче остава без нов шеф, въпреки че ген. Пламен Студенков трябва да се пенсионира през септември. Служба "Военна полиция", която е към министъра на отбраната, също традиционно влиза в сферата на интереси на върховния главнокомандващ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4673 |20.04.2010 Първанов и Слави с еднакъв рейтинг сред българите . 12| 6228 |18.04.2010 Отвориха частично българското небе, Първанов пропуска погребението на Качински . 13| 4815 |15.04.2010 Мургина разследвана заради данъчна ревизия на Трактора? . 34| 5174 |14.04.2010 Кризата руши дружбата между "сините" и ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads