Реклама / Ads
1| 7210 |28.03.2018 НОВИНИ

Война в Пловдивската музикална академия

.
Източник: Под тепето
Ръководството взе на мерник опозицията- уронвала доброто име на Пловдивската музикална академия. Ректорът проф. Милчо Василев иска да уволни дисциплинарно проф. Юлиян Куюмджиев и проф. Албена Димова.
 
Вътрешните битки в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив се разпалиха до ситуация на открита война. Ръководството на АМТИИ отвръща на удара на опозиционно настроените преподаватели, които след поредица в местен сайт за случващото се във ВУЗ-а, започнаха да бъдат все по-критични. Ректорът взе на мушка най-сериозния си опозиционер- проф. Юлиян Куюмджиев, като задейства процедура по дисциплинарното му уволнение. Същата процедура е задействана и за проф. Албена Димова- Воскресенска. Това се случва малко след последната декларация на Съюза на българските музикални и танцови дейци до образователния министър по повод провелото се Общо събрание на Академията, в което ректорът е нарушил правилника и е отправял квалификации и обвинения към двама свои колеги. Според наши източници, на общото събрание ректорът заявил, че тези, които мътят водите в АМТИИ, ще си получат заслуженото.

Миналата седмица министър Красимир Вълчев обеща, че ще се запознае с казуса. Но бе изпреварен от проф. Милчо Василев. Преди образователният министър да е излязъл с позиция относно декларацията на СБМТД, ректорът на АМТИИ е готов с плана си все по-смелите инакомислещи във ВУЗ-а „да си получат заслуженото”- започнал процедура по дисциплинарното уволнение на двамата „непокорни” професори Юлиян Куюмджиев и Албена Димова.

Действията му сякаш са за сплашване на всички опоненти и размахване на пръст в лицата на хората, които не са от отбора на ръководството. Проблемът за ректора обаче е, че те стават все повече, коментираха наши източници от Академията.
Кое е странното? Че проф. Куюмджиев има синдикалната защита на  Съюза на българските музикални и танцови дейци. Именно до него ректорът проф. Милчо Василев пуска в писмен вид искане за предварително съгласие за уволнението на проф. Куюмджиев, който пък е зам.-председател на същия този СБМТД. Документът е с изходящ номер 92 от 19 март тази година и е лично подписан от ректора. Мотивът за искането за дисциплинарно уволнение е уронване доброто име на АМТИИ. Това, според ректора, проф. Куюмджиев и проф. Албена Димова са направили със сигнала си до МОН за нарушения във ВУЗ-а.

Странното обаче е, че въпросният сигнал е от декември, а щенията на ректора да уволни „неприятелите” си, които очевидно имат различно от това на ръководството мнение и задават неудобни въпроси, идват веднага след декларацията на СБМТД, на която министърът обеща да обърне внимание. Сигурно е, че Съюзът няма да даде съгласие за дисциплинарното уволнение на проф. Куюмджиев. Ако проф. Василев го направи без позволението на СБМТД, то ще действа незаконно. Но пък ще заяви категорично пред цялата Академия, че няма да търпи опозиция и различно мнение, и че който не е с ръководството, е срещу него.  

За коментар потърсихме и самият проф. Куюмджиев. Той потвърди за желанието на ректора да го уволни дисциплинарно, но на този етап отказа да говори по темата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5511 |28.03.2018 За Вигенин дипломатическата криза наподобява Студена война . 12| 8965 |24.03.2018 Димо Гяуров: Върнахме се в годините на Студената война . 1| 6961 |22.03.2018 ЦРУ: България е на 3-то място по смъртност - като след война . 0| 5319 |16.03.2018 Разследват двойната смърт в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads