Реклама / Ads
58| 6337 |10.09.2011 НОВИНИ

Война в туризма! Борисов изпрати самолет за бедстващи туристи

.
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил правителственият самолет да излети спешно за Бургас и с него да започне извозването на чуждестранните туристи, които втори ден са на летището и не могат да си тръгнат. Причина за хаоса е войната между туристическата компания „Алма Тур” и авиокомпанията „България ер”.
 

Конфликтът застрашава да прерастне в международен скандал. Министър-председателят бил бесен заради сриващия се имидж на туризма като бранш и на страната ни като туристическа дестинация. Той заявил, че частни компании нямат право да петнят по този начин името на България, заради неуредени сметки помежду им. Разпоредил също така Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да се намеси. Възможно е да се стигне до тежки санкции, включително и отнемане на лиценза на двете спорещи фирми.

 

Втори ден туристи от Русия, Финландия и Естония не могат да се приберат заради създалата се конфликтна ситуация. На летището има и малки деца. Някои от чакащите са настанени в хотели на Българската асоциация на туристическите агенции – БАТА.

Напрежението ескалира. Над 500 са чуждите граждани, които повече от денонощие са във военно положение.

 

Спешно от Москва в Бургас пристигна зам.-председателят на Руската държавна агенция по туризма. Неговият колега Иво Маринов, заместник на МИЕТ обаче все още не бе се появил в Бургас. Премиерът заповядал моментално министрите на икономиката Трайчо Трайков и на транспорта – Ивайло Московски да се изстрелят моментално към мястото на конфликта и да се заемат с неговото разрешаване. Така и не станало ясно защо Маринов, който е ресорен за туризма, вече ден и половина не успява да стигне до Бургас. Запознати предполагат, че просто не смее да се намеси в конфликта, защото не знае чия страна да заеме.

 

Близо 7 млн лв бил дългът на агенцията „Алма Тур” към авиопревозвача „България Ер”. Снощи източници от „Алма Тур” заявили, че въпросът е уреден, но в събота се оказало, че никакви пари не са преведени. Чужденците се възмущават, защото е ясно, че те са си платили на туроператора, а се оказва, че той не се е издължил към превозвача.

 

Изпълнителен директор на „Алма Тур” е Любомир Панковски. Той е член на УС на БАТА с председател Донка Соколова и на ръководството на Съюза на българската туристическа индустрия с председател Петя Славова. Считан е за близък на зам.-министър Иво Маринов, което вероятно обяснява мудната реакция на последния по скандала. „Алма Тур” е от най-големите български туристически агенции с многобройни офиси, част от които в Русия.

 

Авиокомпанията „България Ер” е собственост на холдинга „Химимпорт”, който пък е собственост на варненската икономическа групировка ТИМ. От 2008 г. авиокомпанията заема първо място по пазарен дял в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 6000 |09.09.2011 Борисов не иска диктат от ЕС . 14| 5750 |07.09.2011 Самолетна катастрофа погуби 36 хокеисти . 37| 5418 |07.09.2011 Борисов: БСП мълчи за делата на Живков . 1| 5316 |07.09.2011 Близки и приятели изпратиха Присиян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads