Реклама / Ads
11| 5048 |25.03.2010 НОВИНИ

Волен Сидеров поема комисията за контрол на ДАНС

.
Иван Костов се надява, че добрите времена за ДАНС тепърва предстоят
Тепърва ДАНС трябва да върви към висок професионализъм - със своето ново ръководство, със своите нови ръководители, с изпълнение на своите рестартирани функции, каза пред журналисти председателят на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов след среща на комисията с ръководството на ДКСИ.
 

„Да се надяваме, че добрите времена за тях ще бъдат напред и че това, което мина, тази година, която те не така достатъчно критично отчитат, няма да се повтори”, каза Костов.

На следващото заседание на комисията Костов ще предаде председателството на лидера на „Атака” Волен Сидеров ето защо той му пожела: „Да вдига авторитета на ДАНС и авторитета на неговия политически контрол в лицето на нашата комисия, защото аз мисля, че донякъде успях да вдигна авторитета и на ДАНС, и на комисията за контрол на ДАНС”.

”Бихме искали да засилим ролята на ДАНС, включително вероятно и чрез законодателни промени, при определянето на грифовете, защото повече от ясно е, че не всички от тези документи, които носят грифове и които циркулират по медиите, съдържат информация с чувствително съдържание”, заяви пред медиите председателят на ДКСИ Цвета Маркова.

Ръководството на ДКСИ е запознало комисията със съвместната работа на комисията с ДАНС. То е отправило и няколко препоръки, предложения как може да се подобри работата между двете структури.
От ДКСИ предлагат да се направят промени в Закона за защита на класифицираната информация, с които да се дадат повече правомощия на ДАНС да интервенира, да проверява документите в регистратурите и да дава задължителни указания за авторите на документите да намаляват грифовете. Маркова уточни, че това е работа на агенцията, защото съгласно чл. 12 от закона тя е орган по прекия контрол.

Според Маркова по-голямата част от документите, които циркулират в публичното пространство с гриф „секретно”, представляват информация с надкласифицирано съдържание и към този момент няма основания за безпокойство.
„Бихме искали също така да подобрим работата си в областта на обучението. Правим конкретни постъпки да получим акредитация като център за обучение на НАТО през тази година”, каза Маркова. Тя обясни, че новият принцип на НАТО, който се състои в обучение, насочено към промяна на съзнанието и се нарича „Съзнание за сигурност”, освен конкретното обучение какви точно формуляри и документи се попълват при работа с класифицирана информация, полага или насочва конкретни усилия към изработването на конкретната морална и етична основа, на която трябва да бъдат поставени взаимоотношенията в рамките на работата с класифицирана информация.

„Говорим за изработването на такава нагласа в служителите, която да не допуска, дори когато става дума за високопоставени служители, имащи работа с класифицирана информация при изпълнение на техните служебни задължения, да я приберат, да я изнесат, да е предоставят на медиите”, обясни Маркова.

„Заседанието мина много успешно. Обменихме доста идеи и информация. Набелязахме някои бъдещи мерки. Радваме се, че свършихме доста работа”, обобщи Маркова.

Утре сутринта депутатите ще започнат работа с Годишния отчет за дейността на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) за 2009 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5318 |19.03.2010 Цветков затяга контролa над ДАИ . 11| 4449 |10.03.2010 Депутати замразиха заплатите си, Костов недоволен . 0| 5061 |08.03.2010 Антимафиот влезе в Комисията по хазарта . 6| 4559 |07.03.2010 В. Сидеров: Първанов опитва да скрие октопода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads