Реклама / Ads
6| 5337 |01.04.2010 НОВИНИ

Връщат Георги Лозанов в СЕМ

.
Георти Лозанов
Парламентът избра Георги Лозанов и София Владимирова за нови членове на СЕМ, въпреки несъгласието на опозицията да се избират членове на СЕМ без кандидатурите да са гледани в ресорната парламентарна комисия.
 

Според Лютви Местан от ДПС може да не се избързва с попълването на състава на СЕМ и предложи тази точка да не бъде гледана днес. Той настоя качествата на кандидатите да бъдат разгледани и обсъдени от медийната комисия.

Идеята на депутата от Движението бе подкрепена от Михаил Миков от Коалиция за България, който попита в прав текст защо да не се видят качествата на тези хора. Според него отказът за изслушване на кандидатите в комисия навежда на съмнителност за качествата на личностите, които ще попълнят СЕМ.

Предложени бяха трима кандидати за членове на СЕМ. София Владимирова и Георги Лозанов са номинирани от Лъчезар Иванов и група народни представители, а Мая Вапцарова е предложение на Лютви Местан, Камен Костадинов и Йордан Цонев, като зад нейната кандидатура застанаха и социалистите.

По-добре е да избираме личности, а не политически назначения, изтъкна Петър Корумбашев и настоя всяка кандидатура да бъде гласувана поотделно.

След избора на членове на СЕМ НС продължава дневния си ред с първо четене на законопроекта за изменение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

След избора Атанас Мерджанов от КБ поиска София Владимирова да представи визията си за работата си в СЕМ, както и да обясни как ще комуникира с останалите държавни институции.

Червеният депутат подкрепи другите две кандидатури, които според него имат опит в СЕМ и с работата си са доказали своите професионални качества. Затова и БСП застана зад Лозанов и Вапцарова.

СЕМ е независим орган. Всеки там трябва да гласува според убежденията си, изтъкна София Владимирова. Червените обаче не останаха доволни от този отговор.

Георги Лозанов получи подкрепата на 144 от 156 гласували депутати, 12 се въздържаха.

113 депутати от 160 подкрепиха кандидатурата на София Владимирова, "против" се обявиха 12, а 35 гласуваха "въздържал се". С това съставът на СЕМ бе запълнен.

Според парламентарния шеф Цецка Цачева няма смисъл да се гласува третата кандидатура на Мая Вапцарова. След настояване на ДПС обаче тя подложи на гласуване и третата кандидатура.

Вапцарова получи подкрепата на 51 от 162 народни представители, "против" гласувха 25, а 87 се въздържаха.

Лютви Местан поиска кандидатурата й да бъде прегласувана, като изтъкна, че тя е формална кандидиатура на ДПС и Мая Вапцарова никога не се е държала дори като симпатизант на ДПС. Кандидатурата й не получи нужната подкрепа.

Днес депутатите трябваше да гледат антикризисните мерки на правителството, които вчера официално премиерът Бойко Борисов представи в МС след подписването им със социалните партньори.

Кога това ще стане обаче още не е ясно, тъй като народните представители решиха днешният парламентарен ден да започна с избора на членове на СЕМ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6686 |21.03.2010 Калин Георгиев инспектира ГКПП "Калотина" . 79| 6915 |19.03.2010 2,5 млн. българи свалят Георги Първанов . 27| 8375 |07.03.2010 Иван и Андрей отвръщат на президентския удар . 2| 4377 |14.02.2010 Кристалина Георгиева искала 90 млн. евро за Хаити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads