Реклама / Ads
19| 6051 |06.02.2013 НОВИНИ

Връзката „Хизбула” - Бургас разбуни света

.
Дейвид Камерън
Заключенията на българските власти за възможна връзка на "Хизбула" с атентата в Бургас съответстват на установеното от Европол по случая. Това пише в официалното становище на Европейската полицейска организация.
 
В изявлението на полицейската организация се прави уговорката, че все още предстои финално установяване на отговорността за атентата. Днес становището е изпратено и в Европейската комисия.

Българските власти са поискали съдействие от Европол веднага след терористичния акт и експерти на организацията са били на мястото на взрива часове след трагедията, като са работили по установяването на неговото естество и са изследвали намерените документи. Първоначално е било прието, че става дума за акт на атентатор самоубиец, но след като изследвали мястото на атентата и шрапнел от самоделното взривно устройство, специалистите на Европол установили друго – че устройството е било задействано дистанционно и че извършителите са повече от един.

Експертизите на документите за самоличност пък помогнали на Европол да установи, че шофьорските книжки, открити на мястото на атентата и на други места в България, са били фалшифицирани от един и същ източник, намиращ се в Ливан. Това разкритие, подчертават от организацията, е било от особена важност за разследването.

В сряда и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън благодари в открито писмо за усърдното и акуратно разследване, проведено от България на терористичното нападение в Бургас на 18 юли 2012 г.

Той изразява и пълната солидарност на британския народ с народа на България. Това пише в обръщението министър-председателят на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия , изпратено до българския правителствен ръководител Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.
 

"Всеки терористичен акт е нападение срещу всички нас. Той е атака върху нашите общи ценности. Никога не трябва да позволяваме на прибегналите до тероризъм да подкопаят нашите общества, общности и ценности", се казва в писмото. "Терористите се стремят да подкопаят нашата решимост; от нас зависи да се погрижим да бъдем по-решителни от всякога и да не им позволим да ни тиранизират или уплашат", допълва Камерън.
 

По думите на британския премиер българската полиция и разузнаване са свършили отлична работа при разследването на атентата в Бургас, при изключително трудни условия. "Събрали сте силни доказателства, които сочат участието на групировката "Хизбула" в бомбения атентат; това е оценка, която изцяло подкрепяме. Важно е да можем да го заявим публично", подчертава още Дейвид Камерън.
 

"Отхвърлям всяко внушение, че някак по-безопасно е да не посочваме имената на участниците, или да предприемем действия, за да не им позволим да ударят отново: да постъпим така означава, че тероризмът ни е уплашил и че им позволяваме да тъпчат нас и общите ни ценности", пише още британският премиер. В писмото Камерън изказва поздравленията си към вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и неговия екип за работата им по разследването и се ангажира "британското правителство да продължи да подпомага България по всички възможни начини както в разследването, така и в усилията, които страната ни полага за по-голяма сигурност и за недопускане извършването на такъв атентат отново".
 

ЕС ще обсъди въпроса за включването на "Хизбула" в списъка с терористични организации след обявяването на резултатите от разследването на терористичния акт в Бургас, заяви днес представителят на външнополитическата служба на ЕС Мая Косянчич.
 

"ЕС и страните-членки ще обсъдят възможните варианти за действие. Обсъждането на въпроса за включването в списъка е един от възможните варианти. Освен това, могат да бъдат предприети мерки чрез различни канали, включително Европол и Евоюст, а също така съдебни, политически и дипломатически акции", каза тя пред журналистите в Брюксел.

Английският вестник "Индипендънт" посочва, че няколко държави, включително Великобритания и Холандия, са призовавали ЕС да последва примера на САЩ и да обяви “Хизбула” за терористична групировка. От друга страна, държави като Франция са против такова действие. Според Париж това би дестабилизирало Ливан, където „Хизбула” функционира като част от правителството.

"Ню Йорк Таймс" допълват, че и Германия е от страните, които не подкрепят тази идея. Тя, заедно с Франция, се опасява, че едно такова действие би разбунило духовете у поддръжниците на ливанската групировка, което би довело до сериозни последици. Вестникът цитира Катрин Аштън, върховния представител по сигурността и външната политика на ЕС, според която трябва да се подходи много внимателно и сериозно към разследването на атентата, случил се на територията на ЕС. В отговор на това държавният секретар на САЩ Джон Кери призова Аштън да помисли добре за опасностите, които произлизат от „Хизбула”, и да предприеме незабавни мерки по въпроса. Той бе подкрепен и от канадския си колега Джон Беърд. "Ню Йорк Таймс" не пропуска да отрази и другата гледна точка, като цитира Амин Хотаит, пенсиониран генерал от ливанската армия, който е близък до „Хизбула”. Според него българското решение се основава на несигурни и неясни доказателства. Той смята, че то е взето в резултат на политически натиск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6324 |28.01.2013 Разследването на атентата в Бургас на финала? . 3| 4988 |24.01.2013 Обирджиите на банка в Бургас си влезнали като у дома . 8| 5745 |23.01.2013 Супер екшън: Обраха банка в Бургас; задигнали яки кинти . 39| 5294 |19.01.2013 Цацаров: Разпитваме и претърсваме - както в София, така и в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads