Реклама / Ads
25| 4727 |25.11.2011 НОВИНИ

Време е за преговори, предупредиха железничарите

.
Железничарите смятат, че вече е време да започнат преговорите между синдикати и управляващи. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, който дойде на Централна гара в София, за да подкрепи колегите си.
 

 

Предупреждаваме, че синдикатите все още управляват стачката. Това, обаче, може да излезе извън контрол. Министър Московски, чуйте добре. Поканете стачните комитети още днес на преговори. Ние ще направим това, което трябва. Вече сме дали сигнали към съда и прокуратурата за локаута, който се упражнява в БДЖ и НКЖИ, каза лидерът на КНСБ пред събралите се около стотина протестиращи, които се събраха на перона на гарата, цитиран от БГНЕС.

 

"Има изход, но той не минава само през съкращения в БДЖ, а и през разумни реформи. Не минава през съкращението на 150 влака, а през инвестиции. Не минава през бламиране на синдикатите, а през подписването на колективен трудов договор. Има начин да се изпълнят нашите искания. Които не могат, да си ходят и да дойдат други, които могат", каза още Пламен Димитров. Синдикатите са готови да преподпишат старите колективни трудови договори в НКЖИ и БДЖ, без да искат една стотинка увеличение на работните заплати.

 

"Ясно е, че господа управляващите – от министъра до мениджърските екипи на дружествата в железниците се опитват да броят стачкуващите, така както Даниел Вълчев едно време броеше учителките. Тук сме, за да им кажем: "Не ни бройте, а седнете да преговаряте. Не се подигравайте. Дайте разчетите и да седнем да преговаряме"", заяви пред събралите се на перона железничари председателят на Националния стачен комитет на КНСБ Валентин Никифоров. "Не приемаме доброзорното напускане, защото с тези 6 заплати, заминавайки си вкъщи, няма как да натрупаш нито осигурителен стаж, нито да се преквалифицираш. За това в меморандума, който се подписа с Ивайло Московски и Тотю Младенов имаше програми за преквалификация, ако се наложи", допълни той.

 

"Вчера хората бяха заплашвани и изнудвани. Имам информация, че вчера в Горна Оряховица са стачкували служителите от един цех за ремонт на локомотиви и веднага е бил изпратен човек от София, който ги е заплашвал с уволнение", разказа председателят на федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" Розен Зарков. Според него БДЖ и НКЖИ спекулират с цифрите, тъй като изчисляват процента на протестиращи на базата на всички служители в железниците, а не на базата на работещите в часовете на стачката. От 2000 души, които работят като ръководител движение в НКЖИ, само 200 вчера са били на смяна от 8:00 до 16:00.

 

Аз съм убеден, че днес влаковете също няма да се движат, както и вчера, заяви председателят на железничарския синдикат към КНСБ Петър Бунев. "Явно ще ни трябва още доста време, за да осъзнаем, че трябва да бъдем солидарни в един такъв момент. Има хора, които не искат да стачкуват, но ние не можем да ги накараме насила", призна той. Днес следобед КНСБ и КТ "Подкрепа" ще имат среща с посланиците на Г-8 и ще им обяснят какво се случва в железниците.

 

Железничарите, които се включиха в този символичен протест в подкрепа на стачката днес не са на работа. Много от тях са били нощна смяна и веднага, след като са изпълнили служебните си задължения дойдоха на гарата. От синдикатите припомниха, че стачкуващите, които напуснат работните си места днес могат да бъдат уволнени.


На Централна гара в София стачката започна в 8 часа, като и днес влакът от София до Кюстендил в 8, 10 часа не тръгна. Очаква се до 16 часа да няма движение, въпреки че минути преди стачката през гарата продължаваха да преминават влакове. Малко след 8 часа на коловозите бяха спрели едва няколко влакови композиции. В чакалнята на гарата няма пътници, единици са тези, които не са разбрали за стачката и търсят информация дали влакове, които се движат между 8 и 16 часа ще тръгнат от гарата. Вероятно стачката в железниците ще продължи и събота и неделя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6551 |24.11.2011 Д-р Таня Андреева поема временно “Шейново” . 13| 4917 |15.11.2011 Отлагат скока на парното за неопределено време . 77| 5200 |09.11.2011 Ив. Костов: Медийно шоу пълни очите, но не и корема на железничарите . 3| 18090 |29.10.2011 Времето през ноември - шарено като есенно листо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads