Реклама / Ads
15| 4457 |05.02.2010 НОВИНИ

Временна забрана срещу ГМО до 2015 година

.
Обещават ни чисти бг домати до 2015 поне Източник: Вяра Йовева
Управляващите ще въведат временна забрана за ГМО у нас до 2015г. като по този начин хем ще спазят евроизискванията, хем ще удовлетворят исканията на обществото.
 

ГЕРБ възнамерява да промени Закона за генетично-модифицираните организми (ГМО) така че да отговори на изискванията на Европейския съюз за отпадане на сегашната обща забрана върху извършването на полеви опити с такива семена и веднага да наложи 5-годишен мораториум върху подобни изследвания. Това предвиждат нови предложения на управляващите за промени в дискутирания ГМО-законопроект, одобрен на първо четене, съобщи на пресконференция съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова.

Така правителството щяло да съчетае решения, удовлетворяващи едновременно и Европейската комисия, и българските граждани, които с редица протести в последните две седмици ясно показаха, че са против планираното отпадане на ГМО-забраната.

"Това е един добър компромисен вариант на създалото се напрежение напоследък в резултат на много сериозни спекулации за либерализацията на режима на генно модифицираните организми в България“, коментира от своя страна в парламента министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Забраната се налага, за да спрат страховете в обществото, че хората ще започнат да се хранят с генно-модифицирани организми след приемането на спорните законови изменения, посочи екоминистърът.

Министър Караджова обясни, че към момента са забранени само няколко вида ГМО, към които и без това нямало никакъв интерес нито към лабораторни опити, нито към отглеждането им. Освен това тази забрана важи за определени региони на страната. “С мораториума, който предлага Народното събрание, се въвежда забрана за отглеждане на култури на цялата територия, а не само на някои територии, и на всички видове, а не само на някои", обясни Караджова решението, върху което са се спрели управляващите. Според нея, в това положение, за ГМО може да се говори отново едва през 2015 г.

Тя обясни още, че ако се стартира процедура за отпадане на сега планирания временен мораториум върху ГМО, тя не може да бъде свалена толкова лесно и за един ден.

Измененията, върху които ще се наложи забраната за 5 години, предвиждат да се позволи отглеждането на генномодифицирани организми в някои земеделски земи, забраната в защитени територии от "Натура 2000" ще остане, но разстоянието около тях ще е далеч по-малко от 30 км. В закона се позволява и отглеждането на ГМО в тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.

Искра Фидосва допълни, че идната седмица парламентарната комисия по околната среда и водите ще обсъди на второ четене законопроекта, внесен от правителството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5472 |04.02.2010 Съдебен иск срещу бивш директор на "Български пощи" . 6| 4688 |03.02.2010 Прокуратурата внесе обвинение срещу двама депутати от ДПС . 6| 5461 |31.01.2010 Граждански движения скочиха срещу генномодифицираните храни . 7| 6903 |29.01.2010 Прокуратурата защити свидетели срещу Хамстера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads