Реклама / Ads
13| 5437 |23.04.2012 НОВИНИ

На всеки 12 километра загива по един човек на магистрала у нас

.
Алекси Стратиев
Най-черният път през пролетта е София – Кулата, а през лятото към морето. По първокласните пътища с двупосочно движение жертвите са на всеки 18 километра.
 

"По магистралите в България на всеки 12 километра загива по един човек", заяви по БТВ комисар Алекси Стратиев, заместник-директор на "Охранителна полиция". По първокласните пътища, където движението е двупосочно, жертвите са на всеки 18 километра, сочи още статистиката. Най-черният път през пролетта е София – Кулата, а през лятото към морето, допълни комисар Стратиев.

Жертвите за последната година обаче драстично намаляват. Според заместник-директора на "Охранителна полиция" причините за това са комплексни – засиленият контрол по пътищата, подобряване на инфраструктурата, както и подобряването на подготовката при водачите.

"Миналата година жертви на пътя са 657 души, докато предходни години е имало над 1500 загинали. Така България се нарежда в първата четворка на ЕС за страните, където жертвите на пътя намаляват", заяви комисар Стратиев. В момента обаче не само в България, но и в ЕС се бие тревога за мотоциклетистите, където се запазва нивото на нещастни случаи.

Само по Великденските празници за един ден трима мотористи загинаха. Причините за това най-често са висока скорост, несъобразена с пътните условия", поясни комисар Стратиев. По думите му в някои западни страни има отделна лента за движение на мотористи.

11% от жертвите на катастрофи са предизвикани от неправоспособни водачи, сочи още черната статистика. ЕС е маркирал 7 стратегически цели, целящи подобряването на движението до 2020 година, като една от тях е повишаване на изискванията за издаване на шофьорска книжка.

Що се отнася до глобите и наказанията комисар Стратиев заяви, че НАП оказва много голямо съдействие за събирането им. Тези, които не са си платили глобите, просто ги предаваме на НАП, така че няма измъкване. Ако глобите са прекалено големи и шофьорът не може да ги плати, може да му замине и някакво имущество, каза Стратиев.

Според шефа на "Охранително полиция" проблем са ниските глоби при пешеходците. По думите му има идея да се увеличи санкцията за възрастни, които превеждат неправилно през улицата деца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6561 |19.04.2012 Съдът отсече: "Утре за всеки" да върне парите на Ангел Бончев . 29| 6619 |27.03.2012 Ив. Нейков: Не може премиерът да чеше всеки, когото го сърби . 24| 6758 |26.03.2012 Президентът ще се кара с всеки заради националните приоритети . 5| 5700 |09.03.2012 Обират по апартамент на всеки час

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads