Реклама / Ads
4| 5866 |31.12.2011 НОВИНИ

Всеки десети работи по празниците

.
Да работиш, докато другите почиват, може да се окаже истинско предизвикателство за психиката.
 

Почти всеки десети работещ българин (между 200 хил. и 300 хил. души), най-вероятно се е трудил на Коледа или му предстои същото на Нова година. Празнични или не, последните за годината дни се оказват работни за хиляди българи с различни професии.

 

“Естеството на работата ни го изисква. Тук не стои само материалният въпрос, но и отговорността, която си поел към работодателя и клиентите”, обяснява Янка Георгиева - служител в международна компания. За някои от тези професии ритъмът на труд е постоянен. Други се налага да работят на официалните празници, защото тогава работодателите им правят най-големи обороти. С официална статистика за броя на работещите в този период не разполагат нито в Националния статистически институт, нито в Главната инспекция по труда, нито пък в Националния осигурителен институт или Националната агенция по приходите. В дните от Коледа насам работят огромна част от заетите в туризма, както и служителите в търговията и транспорта. “Работя по празници, защото тогава София има нужда от таксита”, казва шофьорът Борис Желев. Мотивът му, разбира се, е и финансов - тогава клиентите са по-щедри. Но е категоричен, че никога не лъже в сметките. Дори и по празници, смее се Желев.

 

Хиляди сервитьори, бармани, готвачи, рецепционисти, продавачи, дистрибутори на стоки, шофьори в градския и междуградския транспорт, железничари и пилоти ще трябват да забравят за почивка по време на празничните дни. “Покрай празниците молът работи всеки ден, някои от магазините са и с удължено работно време - започват от по-рано и затварят по-късно”, разказва Ралица Борисова, продавач-консултант в един от столичните молове. “Обемът на работа се увеличава многократно. Ако на ден в магазина обичайно влизат 20 души, сега, по празниците, влизат шейсет.”

Към тези групи могат да се добавят работещите в предприятия от металургията и тежката химия, където производството не може да се прекъсва. Ангажирани по време на празниците са и част от работещите в системите на охраната и отбраната. Сферата на услугите също е потърпевша. Лекари, таксиметрови шофьори, аптекари, музиканти и журналисти също работят, за да направят празника на останалите по-спокоен и интересен. “Нямам спомен, откакто съм журналист, да е имало празник, на който да съм почивал. Налага се да работя, защото не може да има ден без новинарска емисия. С останалите колеги дежурим, следим какво се случва по света и у нас”, казва Росен Цветков, репортер в БНТ 1.

 

И добавя: “Понякога ми е криво, че вместо да съм със семейството си вкъщи или с приятели, съм в нюзрума. Но си давам сметка, че това е моята работа. Тя изисква лишения, загърбване на лични моменти - включително празнични.”

По данни на НСИ за третото тримесечие на 2011 г. в хотелите и ресторантите са работили 115 000 души, в търговията - 395 000, а в транспорта - 127 000. В енергетиката са заети около 30 000 служители, а в телекомуникациите - близо 60 хиляди. Обикновено около една четвърт от наетите в тези сфери са ангажирани по празниците, което означава, че между 200 хил. и 300 хил. от тях ще работят и през дните около Коледа и Нова година, сочат грубите сметки на експертите.

“Целият персонал в хотелиерския и ресторантьорския бранш работи по празниците, както и голяма част от заетите в търговията и транспорта”, подчерта председателят на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Тогава работят и чужди фирми, при които официалните почивни дни са различни от нашите. “Понякога се налага да работя по празниците, защото нашите официални почивки не съвпадат с тези в Германия, Швейцария и Австрия, откъдето са нашите клиенти. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4862 |25.12.2011 105-ма се озоваха в Пирогов по празниците . 2| 5105 |23.12.2011 Тръгват още 179 влака за празниците . 1| 5698 |23.12.2011 Студ, бури и преспи по празниците . 4| 6620 |22.12.2011 "Цар" Киро остава в кауша по празниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads