Реклама / Ads
1| 5007 |14.04.2009 НОВИНИ

Всеки касов апарат с електронна връзка с НАП

.
НАП е започнала да връща задържаното фирмено ДДС Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
НАП е започнала да връща задържаното фирмено ДДС. Очаква се до средата на месеца около 260 от общо 560 млн. лв. да бъдат върнати.
 
Работна група от Националната агенция за приходите (НАП) и Българската стопанска камара (БСК) ще търси възможност да се опрости плащането на данъци и осигурителни вноски. Това беше решено на провела се вчера работна среща между ръководствата на НАП и БСК. Председателят на камарата Божидар Данев отбеляза, че средно годишно бизнесът в България плаща по 140 млн. лв. под формата на такси за платежни нареждания към бюджета. Групата ще търси начини да се намали броят на платежните нареждания за данъци и осигуровки.

НАП подкрепя идеята на БСК всеки касов апарат в страната да бъде свързан с компютърните системи на приходната агенция, стана ясно още по време на срещата. По този начин значително ще се подобри контролът върху укриването на обороти. „За да се осъществи идеята, са необходими политическа подкрепа и съответните законодателни изменения", каза изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов. По думите му преди въвеждането на тази мярка трябва да се извърши и анализ на разходите и ползите.

От БСК подкрепиха намеренията на НАП да електронизира процеса по издаване на удостоверения за дължими данъци и осигурителни вноски, като даде достъп на търговските банки до информационните системи на агенцията. От своя страна, НАП възприе положително предложението на БСК чрез промени в Закона за ДДС, по избор на данъкоплатците, периодът за приспадане на данъчния кредит да стане плаващ - между 3 и 12 месеца. Създаването на „златна книга" на коректния бизнес беше сред другите обсъждани по време на срещата теми.

Ръководството на НАП запозна БСК с актуалните данни за приходите в държавния бюджет през първото тримесечие на тази година, както и с прогнозата си за изпълнението на бюджетния план до края на 2009 г. Най-оптимистичният вариант предвижда: 5% по-малко приходи от данък върху доходите на физическите лица спрямо плана за 2009 г., което прави обаче 12% повече спрямо 2008 г; 14% по-малко от предвиденото за 2009 г. от корпоративен данък, което е 2% повече от 2008г.; 22% по-малко събрано ДДС, което обаче е 6% повече от 2008г.

По отношение необходимостта от по-бързото възстановяване на ДДС на фирмите от приходната администрация обявиха, че съществуващите 560 млн.лв. невъзстановен данъчен кредит за първото тримесечие на тази година вече са достигнали ниво от 400 млн.лв., а до средата на април постепенно ще бъдат сведени до около 300 млн.лв.

„Готови сме в диалог с бизнеса да търсим решения на проблемите. В условията на криза е задължително държавата и предприемачите да си партнират", каза след края на срещата изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.

„Желанието ни е да подобрим взаимоотношенията между коректния бизнес и данъчната администрация, в търсене на решения в обща полза", каза председателят на БСК, цитиран от пресцентъра на организацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5059 |27.11.2008 Е. Костадинов: Всеки може да обжалва решението на комисията по досиетата . 6| 6037 |10.11.2008 На руската подводница не знаели как да боравят с дихателни апарати . 34| 5044 |11.10.2008 Б. Борисов: Всеки ден получавам писмо от Станишев, все едно сме гаджета . 1| 5537 |28.09.2008 А. Гълъбов: Скандалът с телефонните разпечатки на депутатите има връзка с този в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads