Реклама / Ads
5| 4358 |21.10.2010 НОВИНИ

Всеки пети българин мечтае да шофира пиян

.
65% от българите не знаят добре пътните знаци и маркировката. Един от всеки петима смята, че е допустимо шофирането след приемането на алкохол.
 

Това сочи проучване на Министерството на здравеопазването, реализирано по ОП „Развитие на човешките ресурси" за информираността на гражданите за здравословния начин на живот.

Данните сочат още, че 1,5% от шофьорите са склонни да се качат в колата след като са изпили повече от 200 грама твърд алкохол. 11% от анкетираните са отговорили, че нямат мнение по темата. Преди месец зам.-началникът на КАТ-София главен инспектор Тенчо Тенев обобщи, че на всеки седем часа по пътищата на България загива човек.

Проучването обхваща 1202 души между 15-65 години и има за цел да покаже какво е нивото на осведоменост на българите за някои от рисковите фактори за здравето им, съобщават от пресцентъра на здравното министерство.

Сред анализираните данни, се посочва още, че делът на пушачите у нас намалява. 56% или с 5 пункта повече са хората, които не са пушили в последните 30 дни в сравнение с пушилите през последните 12 месеца. Най-висок дял непушачи през последния месец се регистрира сред хората със зрителни и слухови увреждания (около 62%). Около 77% от всички анкетирани разполагат с достатъчно информация по темата. По-слабо информирани се чувстват хората, живеещи в отдалечени райони (около 74%), както и представителите на малцинствените групи (около 72%).

Малко над 60% от интервюираните твърдят, че ще спазват мерките, които прилага правителството за забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места. Още по-силна подкрепа срещат мерките за ограничаване на пушенето в затворени работни помещения - над 68% заявяват, че ще спазват тези правила.

Близо 90% от всички анкетирани твърдят, че се запознават с инструкциите за безопасна работа с електрически и други домакински уреди. Повече от 90% декларират, че спазват тези инструкции по време на работа с уредите. Всеки пети обаче не е запознат с мерките за безопасност при употребата на опасни и токсични вещества в дома, както и не е наясно с действията при масов травматизъм и бедствие.

Преработващата промишленост, дърводобивът и строителството са от секторите с най-висок дял на случаи на трудов травматизъм. Работещите в трите изследвани сектора демонстрират високо ниво на информираност по темата за безопасността на работното място. Около 85% знаят, че във фирмата, за която работят, има назначено лице, което отговаря за безопасността.

13,8 % от изследваните лица между 15 и 64 г. са опитвали някакъв наркотик, поне веднъж в живота си. Значително по-висок от средния за всички е този дял сред живеещите в не отдалечени райони. Категорично не биха опитали наркотик в бъдеще около 89%. Рискът от повторна употреба е най-висок сред населението в не отдалечените райони, а най-нисък сред хората със зрителни и слухови увреждания.

Над 60% от хората са наясно с вредите, които прекомерната употреба на готварска сол може да окаже върху здравето им. Други 22% знаят, че солта може да навреди, но не знаят от какво точно са застрашени. Около 4% смятат, че повишената употреба на сол е рисков фактор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5111 |13.10.2010 Съдят българин за кражба на самоличност в САЩ . 6| 4963 |08.10.2010 Борсата отне 16 млн. лв. за ден от най-богатия българин . 7| 5108 |01.10.2010 3.8% ръст на ВБП няма да напълни джоба на българина . 1| 5343 |20.09.2010 Българинът по-евтин от колата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads