Реклама / Ads
1| 4300 |21.10.2017 НОВИНИ

Всеки шести умира от замърсяване

.
Мръсен въздух в Индия и Китай, замърсена вода в Субсахарска Африка, токсични мини и комбинати в Южна Америка – замърсяването по света е причина за 9 млн. смъртни случая годишно или една от всеки шест. Това показва ново проучване, цитирано от The Washington Post.
 

Изчисленията ot изследването, публикувано в научното издание Lancet, означават, че глобалното замърсяване убива три пъти повече хора всяка година от ХИВ и СПИН, туберкулозата и маларията взети заедно. В същото време по-голяма част от смъртните случаи са в бедни и развиващи се държави, допълва  БГНЕС по темата.

 

Двугодишният научен проект, в който са използвани данни от учени в над 130 държави, документира причините за развитие на болести и преждевременна смърт през последните десетилетия. Според него лошото качество на въздуха е най-големият фактор на замърсяването, причиняващ смърт. Това включва както външното замърсяване, така и това в домакинствата, дължащо се на изгаряне на дърва, животинска тор и други. Резултатът – 6,5 млн. души умират през 2015 г. от сърдечни болести, инфаркти, рак на белите дробове и други респираторни проблеми. Нечистата вода пък е причина за смъртта на 1,8 млн. души от стомашни болести, инфекции и други.

 

Замърсяването на работното място също води до голям брой смъртни случаи – от рак на пикочния мехур при работещите с бои, през белодробни заболявания при миньорите, излагането на канцерогени и токсини е причина за смъртта на 800 000 души годишно. Най-много хора през 2015 г. са загинали в Индия (2,5 млн. души) и Китай (1,8 млн. души). Други силно засегнати държави са Пакистан, Бангладеш, Кения.

 

Изследването разглежда и последствията от замърсяването върху икономиката. Според данните държавните бюджети в бедните страни са ощетени с 1,3% от БВП годишно и с 0,5% в развитите страни. Според авторите на изследването държавите трябва да положат повече усилия, за да намалят замърсяването и да подобрят здравето на своите граждани, като това ще им донесе, освен всичко друго, и икономически ползи.

 

Според Филип Ландриган от Медицинското училище "Синай" в Ню Йорк, който е съпредседател на комисията, изготвила доклада, развитите държави могат да помогнат на по-бедните за ограничаване на замърсяването. "Това не е необратим резултат", каза той и допълни, че "контролът на замърсяването е необходима битка".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4106 |17.10.2017 Учениците се друсали от шести клас . 2| 4243 |17.10.2017 Посланик Ким Ин-ньон плаши: Всеки момент може да избухне ядрена война . 3| 4171 |12.10.2017 Всеки трети българин в Германия живее на социални помощи . 4| 11354 |10.10.2017 Бивш служител на ДАНС: За мафията съм рядко и смърдящо, мога да компрометирам всеки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads