Реклама / Ads
22| 10082 |07.08.2013 НОВИНИ

Всеки втори полицай е болен, всеки десети с язва

.
С най-много заболявания са жандармеристите, с най-малко бопаджиите, всеки десети е с язва. Стресират ги грубите началници и кръвта при катастрофите Това отчетоха синдикалисти на МВР на форум в Благоевград:
 

Много от униформените компенсират високото напрежение и служебните неприятности с цигари и алкохол

Сериозен стрес преживяват полицаите и служителите на МВР на работните си места. Те са стресирани както от тежки кървави катастрофи и убийства, така и от нетактични шефове. Това изнесоха като информация представители на Синдикалната федерация на служителите в МВР вчера в Благоевград.

Всеки втори полицаи е със здравословни проблеми. Понастоящем най-много са болните в жандармерията, а най малко в БОП. Близо ¼ от служителите на МВР имат високо кръвно налягане, развито след постъпване в полицията, всеки десети е с язва или сърдечни проблеми. Сред служителите на МВР има и висок процент на злоупотреба с алкохол и цигари, както и системно нездравословно хранене, стана ясно от изнесената статистика пред служители на МВР в Благоевград вчера.

„Стачките и протестите няма как да не се отразят на психическото и физическото състояние на полицаите най-вече от гледна точка на това, че се натрупва умора. Натрупва се и стрес. Лошо е, че се натрупва и голямо количество извънреден труд, като при него е неизбежно да се натрупат умората и стресът. Той влияе върху здравето на полицаите, като може да доведе от съвсем леки до много сериозни проблеми във физическото и психическото здраве на служителите, отразява се зле на мотивацията им, на семейния им живот.

Не можем да говорим за справяне изцяло със стреса, като хубаво е да се опитаме да намалим влиянието на някои от факторите причиняващи стрес.

Посттравматичните ситуации, като такива са главно при колегите от КАТ посещаващи тежки катастрофи, колегите от пожарната и спасителите, водят до много високо ниво но стрес, като тук е мястото на психолозите в МВР”, коментира председателя на УС на синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

Като пример за стрес, причинен от нетолерантен началник, Радостина Якимова, която е мениджър по проекта за професионалния стрес, посочи: „Началник се обажда на служител на МВР, пострадал при мелето пред Народното събрание по време на протеста, и го пита къде му е каската, на което подчиненият отговаря: „Дадох я на мой колега, на когото беше свалена, тъй като аз бях приет в болница”. И отговорът на началника не е ок, а ти как си, ами: „Ами той ако не си признае, че е взел твоята каска, какво ще правим”. Тоест служителят се приравнява на каска, кубинки, униформи, а няма човешкото отношение.”

В проучването за нивото на стреса са участвали служители на МВР от цялата страна, като общата констатация е, че институцията МВР е нездравословно място за работа, която не цени труда на своите служители.

На форума бяха цитирани част от мненията на служителите, участвали в изследването, които обясняват ниската си мотивация за работа с липсата на принципност при констатиране на нарушенията и наличието на странични фактори, които диктуват част от решенията на ръководството. „Имаме случай, в който наказват наш колега, защото е спрял областния управител. Или взимаме документите на член на политическа партия за пътно нарушение, но началниците веднага му ги връщат, като де факто укриват престъпление”, се казва от анонимен служител на МВР, участвал в изследването. Друг участник в изследването е цитиран да казва: „И моралната, и материалната оценка е субективна. Оценката на работата зависи от това колко акта са написани…”

Статистиката сочи още, че 60 са самоубийствата на служители на МВР от януари 2007 до октомври 2012 година, а 9 от 10 полицаи работят извънредно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7251 |31.07.2013 Пребиха топ полицай на пешеходна пътека . 77| 5096 |26.07.2013 #Dancewithme 43: Целуни полицай - усмихни го . 5| 5795 |20.07.2013 Ужасно: Полицай от Добринище застреля свой познат . 37| 5186 |15.07.2013 Втори опит да препитат Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads