Реклама / Ads
4| 6255 |18.05.2010 НОВИНИ

Вселенският патриарх пристигна, Вартоломеева нощ в Свети Влас

.
Точно в 9 сутринта на летище Бургас пристигна Негово Светейшество, Архиепископът на Константинопол - Новият Рим и Вселенски патриарх- Вартоломей I.
 
Той бе посрещнат от министър –председателя Бойко Борисов и сливенския митрополит Йоаникий.

Висшият духовник ще освети две нови църкви в село Свети Влас, но преди това ще бъде удостоен с титлата доктор хонорис кауза на Бургаския свободен университет. Най-високото академично отличие ще му бъде връчено на тържествена церемония в сградата на ВУЗ-а, където ще присъстват Бойко Борисов и министър Божидар Димитров. Церемонията, която е насрочена за 10,15 ч, ще се проведе по време на дипломирането на випуск 2010.

Всъщност Вселенският патриарх съчетава официалното с частно посещение. Той е поканен лично и от бизнесмените братя Диневи. Именно те са хората, които стоят зад Бургаския свободен университет. Църквите в Свети Влас, които ще открие партиарха, също са тяхно дело. В курорта ще настъпи Вартоломеева нощ, шегуват се местни жители. Но нямало католици да колят хугеноти, като във Франция преди четири века, а млади агънца щели да паднат жертва на курбана и софрата, подготвена от строителните предприемачи. Братята Диневи са известни с пищните купоно, които устройват през лятото в своите хотели. На тях се изявяват фолкзвезди, манекенки и личности от хайлайфа. Пиршествата винаги завършват с грандиозни фойерверки. Вероятно Вселенският патриарх ще бъде посрещнат без голяма светска суматоха, но едва ли по-скромно, предвиждат познавачи на ВИП-тържествата, организирани от братята.

По време на двудневната си визита Вселенския патриарх ще разгледа и Старинен Несебър, където ще му покажат античните църкви. За следващия ден пък е планирана и обиколка в храмовете в Созопол, откъдето е родом пък министър Божидар Димитров. В натоварената програма е отделено време и за атракционна разходка с корабче из залива, организирана също от братя Диневи.

Рекламната кампания, съпътстваща идването на Вартоломей І, напомня неговата визита преди две години в Украйна. Тогава гръмна огромен скандал заради плакати и билбордове с ликовете на тогавашния президент Виктор Ющенко и Вселенския патриарх, припомнят запознати.

По време на сегашното идване на Вартоломей І не е предвидена среща между него и патриарх Максим, което е твърде показателно за това как БПЦ приема подобни мероприятия, коментират източници от Светия синод.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4965 |13.03.2010 Максим посочен за патриарх от БКП . 15| 6066 |28.01.2009 Кирил е новият руски патриарх, руското лоби в София ликува . 13| 4836 |05.12.2008 Руският патриарх Алексий Втори почина . 19| 6025 |27.06.2008 Патриарх Максим протестира пред Бойко Борисов срещу гей парада

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads