Реклама / Ads
12| 5829 |18.08.2014 НОВИНИ

Всяка пета даскалица - стара мома

.
18% или почти всяка пета учителка у нас остава неомъжена. Това показват данни от анализите на Синдиката на българските учители, свързани със здравето и социалния живот на преподавателите.Според профсъюза основната причина педагозите все по-рядко да минават под венчило е силната феминизация на професията, която ограничава контактите с противоположния пол.
 

Около 85% от преподавателите у нас са жени за разлика от повечето страни в Европейския съюз, където се търси баланс. „Влияние оказват и стресът, както и прекомерният труд, който полагат преподавателите”, обяснява пред "Монитор" шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева и допълни, че на преподавателите просто не им достигало време за личен живот. Тя припомни, че те работят по 62 часа седмично, което е с 22 ч. над нормата за труд.

Зачестяват и абортите сред младите учителки. Най-честа причина е заразата от морбили, дошла от децата, с които преподавателките прекарват по цял ден. Най-застрашени от аборт, както и от други болести са детските и началните педагози. Причината е, че те работят с малките хлапета, които най-често боледуват и са носители на вируси.

Синдикатите алармират от години, че преподавателите ни не се радват на добро здраве. Сред най-честите болести, които тормозят педагозите, са диабетът, дихателните инфекции, сърдечносъдовите заболявания, проблемите със ставите и опорно-двигателния апарат, както и депресиите. Основни виновници за това са неблагоприятната среда, в която учителите се трудят. Те ежедневно са подложени на стрес, шум и обитават прашна среда в класните стаи.

СБУ иска от образователното министерство и допълнително заплащане за извънредния труд, който надхвърля осемчасовия работен ден с над четири часа. За момента обаче учителите ще могат да се радват единствено на повишението на заплатите им от новата учебна година.

От 1 септември месечното възнаграждение на преподавателите ще нарасне с 30 лв. Проектът на заповедта вече е качен на сайта на образователното министерство. Така младшите учители ще започват своята кариера с 530 лв. заплата. Месечното възнаграждение на старшите педагози пък скача до 555 лв., на главните – до 590 лв., а на директорите - до 680 лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4415 |23.07.2014 Удостоверения за имоти ще се получават от всяка служба по вписванията в страната . 20| 4894 |21.07.2014 Бойчев: Орешарски оставя страната с по-добри параметри във всяка сфера . 10| 5504 |07.06.2014 Стойнев приветства всяка китайска инвестиция . 56| 5521 |12.05.2014 Борисов за годишнината от изборите: Тотален провал във всяка област

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads