Реклама / Ads
23| 5928 |24.06.2011 НОВИНИ

Всяко училище със задължителен процент ромчета

.
Разпращат ромчета из всички училища. Целта е максимално много деца от този етнос да получат по-добър шанс да се ограмотят.
 

Ромчетата ще бъдат разпределяни из всички училища, а не само в махалите, съобщава в. Труд. Идеята на образователното министерство е всички учебни заведения да приемат определен процент деца от малцинствата. Той вероятно ще се определя от особеностите на региона, желанието на родителите и възможностите на училището.

Целта е максимално много деца от този етнос да получат по-добър шанс да се ограмотят. Факт е, че над половината от 200 000 напуснали училище са ромчета. Те трябва да бъдат върнати в класните стаи, защото като неграмотни стават клиенти единствено на пазара за безработни и за социални помощи. Другата задача е да се ограничи отпадането на нови деца. Просветното ведомство ще организира и курсове за обучението на самите родители, за да пускат децата си в “българско” училище. За интеграцията на ромите има 20 млн. лева.

Разпращат ромчета из всички училища

Училищата ще бъдат задължени да приемат определен процент ромчета и деца от други етноси, научи “Труд”. За приобщаването на тези ученици са заделени близо 20 млн. лева от европейските фондове. Първите 7 млн. лв. ще бъдат дадени още следващия месец на училища,спечелили проекти за интеграция. И в момента няма забрана кой къде да учи, нито пък училищата имат право да отказват обучение. Но практиката показва, че доста често ромчетата са пращани като изоставащи в учебните заведения за децата със специални потребности. На други места директори под всякакви форми отказват да ги запишат, за да не им се свали етикетът на елитна гимназия или пък имат проблеми с останалите родители. Или пък децата сами напускат класните стаи по различни причини.

Още по-голям е проблемът в гетата, където има училище. Там пък самите семейства отказват да пратят детето си през две улици в “българско” училище и го записват в гетото. Приобщаването ще става според особеностите на всеки район и училище. От педагозите няма да се изисква автоматично да приемат деца от други етноси, ако такива няма в общината. Но идеята е да има законова гаранция за равен достъп. Ето защо се правят и нови държавни стандарти за приобщаване на учениците и за интеркултурно образование. Те ще станат част от новия закон за просветата. Целта е да се “узакони справедливото разпределение на децата от всички културни общности в разноетническа среда”, е позицията на зам.-министърката Милена Дамянова. Предвижда се още образователни курсове за самите ромски родители, за да бъдат убедени, че децата им ще имат повече шансове в добро училище. Както и специални курсове за обучение на учителите. В училищата има длъжност “помощник-преподавател”, който се занимава допълнително с ромчетата. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4727 |06.05.2011 СРС-та били необходими, а всяко забавяне фатално . 30| 5691 |13.04.2011 Борисов: Като фокусник съм - във всяко сако имам лентичка . 2| 5224 |17.03.2011 Създават обществен съвет към всяко училище . 3| 5528 |11.03.2011 Пазарът залят с грешни тестове за училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads