Реклама / Ads
4| 6471 |27.02.2020 НОВИНИ

Всички 29 ВиК не отговарят на закона. Половин България без вода

.
Емил Димитров Източник: БГНЕС
Трябва да затворим всички 29 ВиК дружества в България, защото по една или друга причина те работят незаконно, и да им предявим обвинения пред прокуратурата. Това заяви министърът на екологията Емил Димитров в Министерски съвет.
 

Водоземните съоръжения на ВиК за питейни битови води са 7 400 броя в цялата страна. 40%, или 960 броя, се използват без издадено разрешително, което е проблем от 40-50 години. 60% нямат определени санитарно-охранителни зони. Вода за Перник ще има, когато тръгне водопроводът, обясни той


А съоръженията, които имат разрешение, но не отговарят на закона и нямат водомери, трябва да бъдат затворени, тъй като законът забранява експлоатацията на води без установена такава зона.


"Ако ние приложим закона, така както е приет, трябва да спрем села, градове, старчески домове - водоподаването на половин България", каза Ревизоро.


Той каза, че дълговете на ВиК - дружествата са 32 млн.лв., а за 17 млн. лв. се водят дела.


"Имам справка за 32 млн. лв. дълг, в такъв случай цялото министерство трябва да бъде задържано затова, че ВиК дружествата нямат пари да си преведат таксите", каза екоминистърът и отново напомни, че предшественикът му Нено Димов е "в ареста затова, че един град няма вода".


"Ако приложа закона, половин България трябва да остане без вода", категоричен бе той.

 

Припомняме, че малко след като встъпи в длъжност екоминстърът заяви, че някои ВиК дружества са лошо управлявани и са пред фалит. На 19 февруари, прокуратурата възложи спешна проверка на цялата ВиК мрежа.


В края на 2019 г. регионалният министър Петя Аврамова обяви, че са нужни 11 милиарда лева, за да се обнови ВиК инфраструктурата в цялата страна. Тя посочи и че в редица населени места през лятото и есента има недостиг на питейна вода, въпреки че на специална пресконференция от министерството успокоиха, че воден апокалипсис не грози страната.

 

Данните на Националния статистически институт за 2018 година гласят, че общите загуби на вода възлизат на 499 млн. м3, което е 56.4% от подадената вода (56.8% за 2017 г.). Преобладаващата част са загубите при транспорта на водата (реални загуби), като през 2018 г. те се оценяват на 425.6 млн. куб. метра.


Темата за водата, управлението й и водния сектор стана актуална след въвеждането на воден режим в Перник през ноември миналата година, като от тогава и до днес областта е в кризисно положение, въпреки взетите мерки за изграждане на "байпас" към каскадата на Белмекен. Една от причините за водната криза е именно лошото управление от страна на ВиК дружеството.

 

МОСВ обяви също в края на миналата година, че язовирите с питейно-битово предназначение, които наблюдава, са 12 броя. От тях със запълване под 50% са язовирите "Студена, "Асеновец, "Ястребино" и "Дяково".



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7438 |26.02.2020 Поетът Н. Милчев: Съблякоха и биха момче - голи са без книги всички народи.... . 0| 3875 |21.02.2020 Иво Христов: Зеленият преход е необходим, но трябва да сме критични и бдителни към всички предлагани решения . 0| 4084 |08.02.2020 ЧЕЗ Разпределение възстанови захранването на всички населени места в област Плевен и София . 0| 3831 |08.02.2020 ЧЕЗ възстанови захранването на всички селища в община Ловеч

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads