Реклама / Ads
5| 5359 |29.01.2008 НОВИНИ

Всички партии се вторачват в изборния закон

.
От ДПС предупреждават да не се избождат очи, вместо да се изписват вежди; на БСП пък им е бързо да кажат кое приемат и кое -не от президентските предложения.
 

Едва ли два дни след изявлението на президента, има някоя политическа сила, която е готова с обсъждането по неговите предложения за промяна в Изборния закон. Толкова бързо е невъзможно да се каже кое се приема и кое не. Депутатът и зам.- председател на парламентарната група на БСП Георги Юруков заяви по на БНР, че в Изборния закон има празноти, които се показват по време на избори. Безспорно е още, че българският избирател, българското общество са показали необходимостта от усъвършенстване на политическия модел. Формулата за т. нар. мажоритарно начало била тествана по време на изборите през май, трябвало да се търси гръцката или немската система единствено, за да разбере народът, че неговата роля в изборите има реално отражение.

Заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС днес ще разгледа и изявлението на президента, и неговите предложения за промяна в Избирателния закон. Депутатът от ДПС Четин Казак заяви по БНР, че президентът е откроил необходимостта от справяне с проблемите с купуването на гласове на избори. Доколко щяло има справяне с ограничаването на тези явления, тепърва щяло да се изясни. ДПС имало опасения, че някои от предложенията на президента в изборния закон, вместо да изпишат вежди щели избодат очи. Във връзка с постоянния адрес, който се изисква, за гласуването на определено място, Казак обяви, че днес хората били мобилни и закрепостяването им на постоянен адрес, не би спомогнало за повишаването на избирателната активност. От друга страна, ако не е постоянен, човек може лесно да си променя избирателния адрес, което отваряло врати за още по-голям изборен туризъм. Основната язва на нашата избирателна система била купуването на гласове според Казак.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5603 |18.01.2008 Кой обра всичките ръце в "Големия шлем"? . 2| 4944 |10.01.2008 Почиваме 6 дни за Гергьовден, определиха празниците на всички вероизповедания . 2| 4744 |26.11.2007 Само 1/3 от регистрираните партии са се отчели пред Сметната палата . 2| 5168 |02.10.2007 Жребий „раздаде” номерата на партиите за кметския вот в столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads