Реклама / Ads
5| 4576 |16.01.2018 НОВИНИ

ВСС единодушно прие Декларация във връзка с протести на журналисти

.
Източник: БГНЕС
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 10 гласа ”за” прие Декларация във връзка с протести на журналисти по повод решения на Районен съд гр. Бургас и последващи публикации в медии.
 
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе извънредно заседание свикано, от членовете на Комисия "Професионална етика", Олга Керелска - председател, Боян Магдалинчев, Боян Новански, Драгомир Кояджиков и Цветинка Пашкунова. Заседанието бе с единствена точка в дневния ред приемане на Декларация във връзка с протести на журналисти.

По-рано днес, Комисията по Професионална етика реши да бъде възложено на Етичната комисия при Окръжен съд - Бургас и ИВСС да извършат пълна и всеобхватна проверка, с оглед твърденията за неетично поведение и уронване престижа на съдебната власт от Калин Кунчев - съдия в Районен съд - Бургас.

Комисията по Професионална етика (КПЕ) към Съдийската колегия на ВСС се самосезира във връзка с излъчен материал на 15 януари по БТВ - директно включване по повод протест на журналисти пред Съдебната палата в Бургас.

Журналисти от регионални медии в Бургас излязоха на протест вчера пред съдебната палата в града. Причината са две присъди, които са получили миналата седмица две от регионалните медии по дела, заведени от Петър Низамов - Перата. БТВ съобщава, че лице с 14 криминални регистрации и 3 присъди към онзи момент "почувствал душевен дискомфорт" от определението "бияч", пише в мотивите на съда.

И по двете дела съдия е Калин Кунчев. Представители на осъдените медии твърдят, че в материалите, заради които Перата ги съди, са цитирали прессъобщения на полицията и прокуратурата.

Преди повече от 5 години електронната медия, в която работи Боряна Тенчева, публикува новина за побой в дискотека. Години по-късно един от посочените като извършител и вече оправдан, изпитал "душевен дискомфорт" и се почувствал оклеветен.

"Неговите претенции са за думата "бияч". Само че към този момент има обвинителен акт, в който пише, че той е извършил побой. Извършител на побой ние с каква друга дума може да го наречем И освен това, това не е целенасочено опозоряване на някого, той не е стоял в къщи да решава задачи или да учи за изпит, той наистина е бил в ареста, наистина е бил обвиняем", коментира тя.

Станалият известен като "ловец на мигранти" Петър Низамов - Перата осъжда две медии да му платят обезщетение. Води дела и срещу други, без да плаща държавна такса, с декларация за имущественото си състояние, от която съдът прави преценка за освобождаването му от такава.

"Решението на съдия Кунчев отваря вратите на всеки криминално проявен към даден момент да съди и осъжда медии", допълва Тенчева. "Съдия Кунчев застана на страната на престъпността, уважаеми членове на Висшия съдебен съвет. Утре ние трябва да започнем да пишем така: "Снощи в Бургас се случи едно нещо с едни хора на едно място", обясняват журналистите.

Съдия Калин Кунчев отказва коментар. В мотивите за решенията му, изпратени от Районния съд - Бургас, се пояснява, че "бияч" е клеветническо твърдение и засяга честта и достойнството на ищеца, както и презумпцията за невиновност.

Висшият съдебен съвет да се самосезира и да провери как точно се провеждат делата, настояват всички бургаски журналисти в декларация до главния прокурор и редица институции.

Декларация от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет:

Декларация от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет заявява вяра, подкрепа и убеждение в силата на конституционно прогласената независимост на съдебната власт в Република България.

Държавните органи, юридическите лица и гражданите, независимо от правния и обществения си статус, са длъжни да спазват законите и установените етични стандарти. Това се отнася с особена сила до професионалистите в онези социални сфери, които имат средствата и възможностите да въздействат и влияят върху общественото мнение.

Членовете на Съдийската колегия изразяваме тревогата си във връзка с отразените в някои медии твърдения за неетично и непрофесионално поведение на български съдия при изпълнение на служебните му задължения. Подобни действия имат негативен ефект, както върху публичния имидж на съда и съдебната власт, така и върху журналистическата общност и медиите, което изисква спазване на баланса между конституционните принципи за свободата на словото и правото на информация, и независимостта на съдебната власт.

Категорично се противопоставяме на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове, с което се отправят внушения за пристрастност, липса на обективност и несъвместимост с високите професионални и нравствени изисквания към длъжността на съдията. Съдийската колегия на ВСС осъжда всяко посегателство върху независимостта на съдебната власт и българските магистратите.

Високо ценим свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани и се надяваме, че действията на журналистическата колегия в гр. Бургас не представляват опит за натиск върху съда по неприключило съдебно производство и за влияние върху неговата безпристрастност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4314 |13.01.2018 Турция: Няма да приемем ”привилегировано партньорство” с ЕС . 0| 3518 |08.01.2018 И унгарците в Румъния с декларация за автономия . 2| 3835 |08.01.2018 Гърция била готова да приеме името Нова Македония . 8| 5920 |07.01.2018 Глобиха Цацаров с 300 лв., не е подал имуществена декларация по закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads