Реклама / Ads
11| 4529 |20.04.2010 НОВИНИ

ВСС не иска проверки от ДАНС за СРС-та

.
Не е необходимо членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъдат проверявани за надеждност, за да получат допуск до класифицирана информация.
 
Това се посочва в становище на ВСС по повод дискусията дали членовете на съвета трябва да имат достъп до данни с гриф "секретно" по право или трябва да минат проверка от ДАНС, за да го получат.

От съвета се противопоставиха на становището на председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова, според която те нямат достъп до класифицирана информация по право.

"Тезата, че членовете на ВСС нямат регламентиран достъп до класифицирана информация без успешно провеждане на съответното проучване за надеждност, не намира конституционна и законова опора", се посочва в становището на съвета.

Според него това тълкуване се основава на невярната постановка, че членовете на ВСС не са съдии, прокурори и следователи.

Именно заради това те имат "по право" регламентиран достъп до класифицирана информация при изпълнение на служебните си задължения, без спрямо тях да се провежда проучване за надеждност, смятат от ВСС.

"Превратно тълкуване в обратен смисъл, освен че е лишено от законова опора, сериозно застрашава независимостта на съдебната власт", се посочва в становището.

В защита на тезата си ВСС се спира подробно на българското и европейското законодателство, както и на практиката на ООН и редица европейски институции.

В становището се отбелязва, че при евентуален отказ за допуск след проверката за надеждност на член на ВСС, той ще бъде възпрепятстван да участва в някои от дейностите на съвета, включващи боравене с класифицирана информация. Това според ВСС би засегнало нормалното функциониране на целия орган.

Идеята членовете на ВСС да бъдат подлагани на проверка за надеждност от органите на изпълнителната власт има и друг тревожен аспект – застрашава конституционно установения принцип на разделение на властите, се отбелязва в становището.

При срещата си с членовете на ВСС миналата седмица вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че би трябвало всеки един от тях да мине проверка за допуск до класифицирана информация.

Тази теза министърът защити, след като по-рано членовете на ВСС се оказаха "възпрепятствани" да се запознаят с материалите по делото "Октопод", събрани със СРС. Тогава обяснението на самите членове на съвета бе, че не всеки от тях има достъп до секретните данни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4540 |02.12.2009 Мария: Правителството имитира дейност с проверките . 0| 4474 |09.09.2009 Разпоредиха проверки на туристическите корабчета . 5| 4443 |21.08.2009 Контролирали митниците да не се извършват проверки . 1| 5713 |03.06.2009 А. Караиванова: Проверките на инспектората по съдилищата са манипулативни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads