Реклама / Ads
140| 6712 |16.07.2012 НОВИНИ

ВСС не се отказа от решението си да уволни Мирослава Тодорова

.
съдия Мирослава Тодорова
Няма промяна в становището на Висшия съдебен съвет по отношение на съдия Мирослава Тодорова. Членовете на ВСС застанаха зад своето решение отпреди няколко дни. Решението за уволнението на съдийката заради забавени дела остава, а тя има право да го обжалва на две инстанции.
 
Почти никой не спечели и почти всички загубиха от уволнението на съдия Мирослава Тодорова. Това заяви председателят на Върховния касационен съд праф. Лазар Груев по време на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет.
Заседанието на ВСС е свикано от правосъдния министър Диана Ковачева. Единствената точка в дневния ред е свързана с обсъждане на дисциплинарната практика при налагане на наказания на магистрати за дисциплинарни нарушения за забавени мотиви на дела извън разумния срок. Поводът за заседанието е „общественият интерес след наложеното дисциплинарно наказание „освобождаване от длъжност" на съдията от Софийския градски съд Мирослава Тодорова".

Но свой ред членът на висшия съдебен съвет Иван Колев каза, че много съдии имат по 300 дела на година, докато съдия Мирослава Тодорова не е имала никога повече от 260 дела.

Или Мирослава Тодорова не може да си организира работата като съдия, или тя не е искала да си напише мотивите по делото, затова аз подкрепих решението на ВСС тя да бъде уволнена.
Колев изнесе данни за натовареността на съдия Мирослава Тодорова. През 2005 г. тя е разгледала 254 дела, от които 30 от общ характер. През 2006 г. има 12 дела, през 2007 г. е била преподавател в Националния институт по правосъдието и има две дела; през 2008 г. има 178 дела, през 2009 г. има 250 дела, 16 от които са от общ характер. През 2010 г. има 218 наказателни дела, 18 от които са от общ характер.

 

В началото на заседанието правосъдният министър Диана Ковачева, която днес има рожден ден, призова участниците в дискусията да се абстрахират от конкретния казус и да не разкриват конкретни факти и обстоятелства, тъй като по закон това не е редно.

По този повод главният прокурор Борисов Велчев определи дискусията като обречена. "Всички знаем за какво сме се събрали, но не можем да кажем. Ще изглеждаме също толкова идиотски, когато на излизане ни причакат камерите, заяви той. Според него има още едно обстоятелство, което прави дискусията неуспешна, а именно, че настоящият ВСС се намира в края на своя мандат и не може да набележи стратегически мерки.

Въпреки това главният прокурор предложи да изготвят завещание като формулират едно решение за това как следващия ВСС да реши проблема с натовареността.

 

Висшият съдебен съвет уволни в четвъртък дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова заради забавени мотиви към дела. Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

По жалба на съдия Мирослава Тодорова бе образувано дело за уронване на престижа срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Причината са две интервюта на Цветанов, в които той обвини Тодорова в „обвързаност" с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов. Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите. Делото беше отложено от Районният съд в Пловдив за септември.

Мирослава Тодорова е председател на Съюза на съдиите в България. Миналата година магистратската организация поиска ВСС да си подаде оставката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 8616 |13.07.2012 ВСС да преразгледа решението си за М. Тодорова . 72| 10068 |24.06.2012 Устинов хвърли нова бомба: Отказах половин милион евро, за да лъжесвидетелствам . 9| 6749 |21.06.2012 Уволниха двама от шефовете на “Пирогов” . 71| 9283 |19.06.2012 Уволнили Богомил Бонев, за да получи Ал. Петров застрахователен лиценз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads