Реклама / Ads
3| 5550 |16.07.2009 НОВИНИ

ВСС пак проверява делото "Марио Николов"

.
Марио Николов
Комисията по изпълнение на мерките за организацията по делата с особен обществен интерес ще провери за трети път хода на делото срещу бизнесмена Марио Николов, обвинен за източване на средства по програма САПАРД. Проверката ще бъде извършена от Стойко Стоев и Пенка Маринова, съобщават от ВСС.
 

Предишните две проверки бяха направени през ноември 2008 г. и през март 2009 г. Поредната проверка има за цел да изясни причините за спиране на делото и какви са предстоящите действие на съда по хода му. Делото е включено в списъка с дела от особен обществен интерес, наблюдавани от Европейската комисия. Първото му заседание е било насрочено на 20.10.2008 г. и от тогава е отлагано 10 пъти. Съдия-докладчик е новоизбраният председател на СГС Георги Колев.
Делата с особен обществен интерес, които ВСС наблюдава са обособени в два списъка. В списък № 1 са делата, наблюдавани от ЕК, в списък № 2 са делата с висок обществен интерес, определени възоснова на ежеседмичните анализи на публикациите в пресата и според справките, които изпращат административните ръководители на органите на съдебната власт в страната.
След извършени проверки и дадени препоръки има ясно изразен напредък в движението на делата с особен обществен интерес. Редица знакови дела бяха приключени със съдебен акт, като например делата срещу: Фидел Беев, Боян Петракиев (Барона); Лино Тонан – с обвинение по данъчни и финансови измами в особено големи размери; Лило Джамбазов от ДФ “Земеделие”; Асен Друмев - ДФ “Земеделие”; Тошко Иванов – САПАРД; ”; Станислав Копаров – Държавен резерв; Васил Чичибаба и др.
В списъка на наблюдаваните дела са включении и всички дела срещу магистрати. След намесата на ВСС и извършени проверки бяха приключени много от тях -делото срещу Петър Чалъмов – заместник районен прокурор в СРП; срещу Росен Тодоров – Председател на РС Бяла – приключило с осъдителна присъда; Христо Станчев и Георги Ангелов – следователи от ССлСл; Стефан Стефанов – следовател от ССлСл; Светослав Славов – следовател от ОСлСл Стара Загора; Калоян Ангелов – прокурор; Виолина Личева - съдия и други.
След взимането им на отчет над 50 дела с особен обществен интерес са приключени. Списъкът с наблюдаван дела се актуализира ежемесечно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5590 |15.07.2009 Проверяват продукти за салмонела . 0| 5033 |24.06.2009 Проверяват разходите на партиите . 2| 6391 |19.06.2009 Проверяват зам.-министър за конфликт на интереси . 9| 4932 |03.06.2009 Проверяват съдии, правели въртели на СДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads