Реклама / Ads
2| 3894 |06.10.2019 НОВИНИ

ВСС се похвали, че въвежда повсеместно електронно правосъдие

.
Гергана Мутафова
От началото на следващата година трябва да започне тестването на Единната информационна система на съдилищата, а до края на 2020 г. да стартира и електронното правосъдие, информира БНТ.
 

"Гражданите ще бъдат облекчени чрез по-лесен, бърз и сигурен достъп през единния портал до единната информационна система до електронни документи, които касаят техни дела. До искания, молби, справки и удостоверения, които те желаят да им бъдат издадени. Подаване на различни видове документи, свързани с дела, които те водят или се водят срещу тях“, обяснява Гергана Мутафова, член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Единната информационна система на съдилищата ще бъде свързана и с Единния портал за електронно правосъдие. Ако сте страна по гражданско, търговско или административно дело, няма да е задължително да ходим до сградата на съответния съд. Достъпът до системата за граждани ще бъде с квалифициран електронен подпис.

Адвокатите ще могат да четат материалите по делото, за което са упълномощени, от кантората си. Ще имат възможност, чрез създаден потребителско име и парола, създаден профил да правят справки, да правят искания за получаване по електронен път на протоколи от дела, да подават молби, жалби, искания за удостоверения, всичко по електронен път. Между отделните съдебни инстанции делата също ще се движат изцяло по електронен път.  Системата следва да заработи след повече от 10 години усилия да бъде реализирана.

 

Според Мутафова с единната информационна система на съдилищата ще се повиши и контрола върху бързината на съдебния процес.

 

„Всеки един момент ще могат да се извършват справки за това с каква срочност се работят делата, къде се намира всяко едно дело, кога е върнато съответното дело. Пак казвам пълен достъп на Инспектората на ВСС до Информационната система и до движението на делата.“, каза още тя.

 

С въвеждане на пълно и повсеместно електронно правосъдие не става ясно дали ще се повиши и улесни достъпът до правосъдие на обикновените граждани. Повечето от хората нито имат електронен подпис, нито гарантиран достъп до компютри и интернет.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3941 |27.08.2019 Въвеждат временни ограничения по магистрала „Хемус” . 0| 4364 |18.07.2019 Въвеждат се 20-км карантинни зони и масов отстрел на диви свине . 1| 3905 |09.07.2019 Автоинструктори заплашват с протест срещу въвеждането на симулатори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads