Реклама / Ads
14| 4547 |07.01.2010 НОВИНИ

ВСС прие план за борба с бандитите и корупцията

.
Източник: Вяра Йовева
На заседание на Висшия съдебен съвет днес бе приет план за действие за превенция и противодействие на организираната престъпност и корупцията през 2010 година. В него се предвижда до март да тръгне електронен портал, на който да се публикуват решенията на всички съдилища в страната. В плана е предвидено до декември да бъде изработен изцяло нов Наказателен кодекс.
 

Според плана до юни във всички съдилища и прокуратури трябва да има специализирани звена и състави, които да работят по делата срещу организираната престъпност и корупцията.

Днес членовете на съвета приеха и Доклада на комисията за професионална етика и превенция на корупцията, който определя като позитивен и възпиращ ефекта, оказал върху съдебната система скандалът с т.нар. Красьо от Плевен

Според документа ефектът се състои в „превантивното въздействие по отношение на спазването на изискванията за кариерно развитие в съдебната система, както по отношение на ВСС, така и по отношение на всички съдии, прокурори следователи."

От комисията отчитат, че приемането на Етичен кодекс се е превърнал в мощен инструмент за коригиране на поведението на магистратите. В тази връзка през 2010 г. ще се проведат серия обучителни семинари, свързани с прилагането и спазването на етичните правила.

За миналата година Комисията по професионална етика и превенция на корупцията е получила общо 1793 жалби, сигнали и молби. 18 от тях съдържат данни за корупционни прояви или практики. Сигналите, съдържащи оплаквания по образуването, движението и спазването на сроковете по преписки и дела са 168.

Като приоритет в дейността си комисията извежда реализирането на мерките и дейностите в Стратегията за борба с корупцията, утвърждаването в “ежедневието на магистрати, членове на ВСС и инспектори от Инспектората на правилата на Етичния кодекс” и провеждане на обучения по него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4805 |23.11.2009 Ревизоро: Красьо Черния е резултат на вътрешна борба . 4| 6909 |12.11.2009 Назначиха нов командир в борбата с тероризма . 57| 5713 |11.11.2009 Ив. Костов: На чия страна в борбата с мутрите стои президентът? . 7| 4472 |21.10.2009 Кокинов: Слаби сме в борбата с отвличанията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads