Реклама / Ads
16| 5083 |23.03.2011 НОВИНИ

ВСС резна заплатите на 3-ма магистрати

.
Върховните съдии Николай Урумов, Андрей Икономов и Панайот Генков бяха наказани от Върховния съдебен съвет (ВСС) с намаление на месечните им възнаграждения заради имотния скандал „Приморско”. Това съобщи пред журналисти Радка Петрова – член на ВСС.
 

ВСС реши тримата съдии да бъдат наказани с намаление на трудовото възнаграждение в размер на 25% за срок от 2 години. ВСС наложи наказание по член 38, алинея 1 точка 3 от Закона за съдебната власт, както и за нарушения на етичните правила от Етичния кодекс на българските магистрати, а също така и за уронване на престижа на съдебната власт.
Петрова уточни, че сред предложенията за наказания не е имало уволнение, а само предложение за понижение в длъжност в по-долен съд от същия орган.

Магистратите от ВСС са гласували наказанията както следва: За Панайот Генков – 13 „за”, 5 „против” и 4 „въздържал се”; за Николай Урумов – 17 „за”, 2 „против” и 3 „въздържал се”; а за Андрей Икономов – 14 „за”, 3 „против”, 5 „въздържал се”. Петрова обясни, че ВСС дисциплинарно уволни наскоро Деница Урумова, тъй като като младши съдия законът предвиждал или намалени на заплатата, или уволнение. Според магистратите намалението на заплатата нямало да окаже необходимият дисциплиниращ ефект върху нея. Взето е предвид и цялостното й поведение от оповестяване на наказанието, в което проличавала липсата на самокритичност. Петрова обясни още, че по-тежкото наказание за Деница Урумова е наложено, тъй като тя е извършител на нарушението, а Николай Урумов е само помагач.

По повод по-лекото наказание на тримата върховни съдии в сравнение с уволнението на Деница Урумова и отстраняването от поста председател на Софийски апелативен съд на Веселин Пенгезов, Петрова уточни, че членовете на ВСС са отчели обстоятелството, че Генков, Урумов и Икономов са дългогодишни и уважавани съдии, обществото е инвестирало прекалено много в тях и те могат да бъдат полезни на системата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4977 |02.03.2011 25% увеличение на заплатите, ако си дипломат в Либия . 1| 5100 |24.02.2011 Апаши резнаха гумите на столичен магистрат . 53| 4955 |23.02.2011 Червените с ултиматум: Вдигнете заплатите! . 26| 5050 |17.02.2011 След цирка в НС, депутатите замразиха заплатите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads