Реклама / Ads
29| 6535 |22.10.2013 НОВИНИ

ВСС се самосезира за изказване на Светлозар Костов

.
Светлозар Костов Източник: Булфото
Етичната комисия на Висшия съдебен съвет се е самосеизрала, по повод телевизионно интервю на прокурор Светлозар Костов, в което той е обявил, че правосъдната система обслужва интереси на организираната престъпност.
 

Това заяви на извънредна пресконференция Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към ВСС. Събираме се извънредно, във връзка с интервю, което Светлозар Костов даде при журналистката Люба Кулезич, в което отправи много остри критики към работата на Висшия съдебен съвет и се опита да направи внушения, които почиват на неверни факти. Каза, че съществува задкулисие.

Конкурсът за специализираната прокуратура е бил непрозрачен, упражняван е бил натиск, имало е лобита. Каза, че определени медии са правили черен пиар; неверни твърдения. Опита се да направи внушение, че аз съм бил проводник за кандидатурата на Даниела Попова, която беше избрана за ръководител на Специализираната прокуратура.

Най-неприятното беше, че каза, че правосъдната система обслужва интереси на организираната престъпност. Това интервю бе обсъдено в етичната комисия, тя се самосезира, не с пълно единодушие. Не може да останем безучастни към тези му думи, каза още Тодоров.

В комисията не е взето решение, дали има нарушение на етични правила. В рамките на изминалата седмица се опитахме да съберем данни относно фактите, които прокурор Костов изложи. Той казва, че Специализираната прокуратура от началото досега е „работила на куц крак”, защото там са шест прокурора. В края на 2012 са работили 14 прокурора, 6 командировани.

Упрекът към ВСС, че не обявява конкурс или късно го обявява е несъстоятелен, настоящия съвет на ВСС обяви конкурс за спецовете, изпреварвайки, дори конкурсите за окръжните прокурори. Предстои назначаване на 13 прокурора.

Вторият упрек е, че са се неглежирали положителните становища за него, а са се разследвали много внимателни сигналите срещу него, заяви още Тодоров.

Не подлагаме под съмнение способностите на Костов да води дела. Ако се стигне до дисциплинарно производство, ще бъдат изслушани прокурори. В сигнал от Цеко Йорданов срещу Светлозар Костов се сочат данни за извършено престъпление, без да е уточнен извършител, завърши Тодоров.

Румен Боев, член на ВСС посочи, че според него прокурор Костов не се е изчерпал професионално, и сигурно има още какво да покаже. Във връзка с конкурса за административен ръководител на Специализираната прокуратура, се вкарва теза, че трябва да обсъждаме дела.

Конкурсът беше за административен ръководител. В тази насока са се обсъждали качествата и на двамата кандидати, няма как да не се обсъди - кой е по-подготвен за длъжността административен ръководител. Не е било за цел да се злепостави прокурор Костов, допълни Боев.

Няма как, след като бъдем сезирани, да не се ангажираме, особено с оглед на чувството, което има в обществото в това делото „Октопод”. Извършвали сме проверки като максимално сме се стремели да имат комфорт и да работят спокойно по делото. Стигали сме до извода, че не са нарушени морала и етиката на прокурор Костов, по този процес.

Всеки има право да критикува, но тези критики не опират до действителността. А, че го проверяваме, според мен е по-добре да застанем зад него, защото с тази позиция ние заставаме зад него. Мисля, че и занапред ще създаваме условия той и екипът му да си вършат работата, посочи още Румен Боев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 8970 |13.10.2013 Светлозар Костов: Делото "Октопод" се обръща срещу мен . 12| 8728 |28.09.2013 Светлозар Лазаров катастрофира . 11| 4653 |25.07.2013 Омбусманът се самосезира също за насилието на протеста . 8| 5224 |09.06.2013 Михаил Миков: Прокуратурата да се самосезира относно твърденията на М. Найденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads