Реклама / Ads
12| 9138 |27.06.2014 НОВИНИ

ВСС и Цацаров защитават прокурор двойкаджия, пращат го в САЩ

.
Прокурор Андрей Андреев
Висшият съдебен съвет и главният прокурор Сотир Цацаров защитиха скандалния прокурор Андрей Андреев, който бе предложен от своя шеф в Специализираната прокуратура Светлозар Костов за освобождаване. Андреев се прочу с това, че от 2006 година мотае делото за злоупотреби по програмата САПАРД. В Германия виновните по същото дело бяха осъдени, излежаха присъдите си и вече са на свобода, а заради Андреев у нас още няма никакъв резултат в този процес.
 
По този повод генералният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер изрази недоумението как при едни и същи факти двамата германци, които са извършили заедно с четирима българи финансовите измами, вече са изтърпели присъдите си в Германия, а у нас на втора инстанция подсъдимите бяха оправдани. Според съдия Калпакчиев прокуратурата сама е създала непреодолими пречки за доказването на обвиненията още в досъдебното производство.

 

В четвъртък прокурор Костов поиска от ВСС освобождаването на Андреев с мотиви, че това е прокурорът с най-много върнати дела. Освен това Костов смята, че Андреев "не разкрива високи професионални качества, както и не разкрива в пълна степен безупречно морално поведение".

 

Прокурор Андреев се провали и по т.нар. дело "Захар" за източване на ДДС, в което бе замесен бинесменът Гриша Ганчев, а синът му бе арестуван с още петима служители. Две години вече прокуратурата не предоставя никакви доказателства, за да влезе обвинението в съда, въпреки обясненията на Андреев пред медиите, че знаел каква е схемата от фирми за източването на ДДС. На 15 януари 2013 г. Андреев заявява пред журналисти, че най-късно през пролета на същата година Гриша Ганчев и компания щели да са вече в съда. В края на юни 2014 година това все още не се е случило...

На свой ред вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че задържанията по делото "Захар" са били незакони, но никой не потърси отговорност от наблюдаващия прокурор Андреев.


Главният прокурор Сотир Цацаров обаче се застъпи за Андреев пред ВСС и постави под съмнение твърденията на Костов за професионалните качества на Андреев, които лично той познавал много добре и знаел, че на Андреев можело да се разчита да свърши опредлена работа, каквото й да означава това.
Но по отношение на сянката, която се хвърля върху моралните качества на Андреев, главният прокурор заяви, че ако Костов смята така, то е трябвало да реагира и да подкрепи твърденията си с факти.

Цацаров призова колегите си от ВСС да обърнат внимание, че има писмо в подкрепа на Андреев от негови колеги и други служители на спецпрокуратурата, които не са юристи. Сигурно и това е в резултат на организирания опит за преврат срещу Костов, каквато теза издигна той на отчетното събрание на Специализираната прокуратура, добави Цацаров. Той дори предложи ВСС да извика на изслушване шефа на спецпрокуратурата, за да обясни Костов за моралните минуси на Андрей Андреев.
От 18 гласували, само двама членове на съвета подкрепиха искането на Костов за освобождаването на заместника му от административната длъжност. 12 бяха "против", а четирима се въздържаха.


Междувременно стана ясно, че прокурор Андрей Андреев е награден с командировка в САЩ, където ще обменя опит с американските си колеги. Магистрати се шегуват, че нашият прокурор ще учи американците как се бавят дела с години без да се стигне до присъди за обвиняемите, особено ако са близки до някоя партийна централа и на партийни вождове.

 

 Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9264 |27.06.2014 Адв. Хаджигенов пред Фрог: Гл. прокурор говори, когато е заклещен в асансьора . 1| 7246 |26.06.2014 Главният прокурор на Бавария: ГДБОП в ДАНС е грешка . 28| 5536 |25.06.2014 Сотир Цацаров: Прекратяваме производството срещу "килърите" на Пеевски . 18| 5199 |24.06.2014 РБ: Цацаров да разследва опита за финансов срив на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads