Реклама / Ads
25| 6576 |04.04.2014 НОВИНИ

Втори американски разрушител влиза в Черно море

.
Бойния кораб "Тръкстън" Източник: pan.bg
Пентагонът изпраща нов боен кораб близо до България на фона на напрежението заради присъствието на хиляди руски военнослужещи на източната граница на Украйна. Това е вторият US разрушител, който ще плува във водите на Черно море.
 

Освен това на румънския бряг ще бъдат разположени още 175 морски пехотинци. Новият кораб ще навлезе в Черно море, след като ракетоносецът разрушител "Тръкстън" отплава от района на 21 март, заяви говорителят на Пентагона, полк. Стив Уорън. Разрушителят ще пристигне след няколко дни и ще извърши съвместни учения със съюзници на САЩ в региона, добави Уорън, но отказа да уточни какъв тип е плаващата бойна машина.

Според тв канала NBC, който се позовава на двама американски висши военни, обаче става дума за ракетния крайцер "Доналд Кук" (USS Donald Cook (DDG-75), постоянно базиран в Рота, Испания. Американски източници потвърдиха за "Стандарт", че именно това е бойната машина, която ще доплава в Черно море. Източниците на телевизията са посочили, че той ще премине Босфора "следващата седмица или малко по-късно". "Доналд Кук" щял да участва с ВМС на страните в района, включително България, в учения, които щели да бъдат организирани за целта, и щял да посети няколко пристанища.

От военното министерство заявиха, че не знаят за предстоящото посещение нито за планирани учения. Засега никой не посочва кога точно ще пристигне и колко ще остане в района "Доналд Кук". Той е същият клас "Арли Бьорк" като "Тръкстън" и почти пълно негово копие. Размерът му е същият - дължина 154 м и широчина 20,4 м, но водоизместимостта му е 8300 метрични тона, докато на "Тръкстън" е 9648.

Междувременно стана ясно, че международното учение SABER GUARDIAN-2014, което се провежда в база "Ново село", ще има ново издание догодина в Украйна. "Решението бе взето преди повече от година и няма отношение към ситуацията в момента. Това е съвпадение", уточни генерал-майор Ричард Лонго, заместник-командващ сухопътните войски на САЩ в Европа и ко-директор на учението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 7629 |02.04.2014 Авторите на "Ран-Ът": Не разбрахме за парите на България отпреди 1989 г. . 2| 5171 |11.03.2014 Втори месец спечелил конкурса за шеф на Бургаския затвор не може да го оглави . 7| 5767 |11.02.2014 Турската граница втори ден блокирана . 44| 5643 |05.02.2014 Социолог: Плевнелиев си прави устата за втори мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads