Реклама / Ads
33| 6042 |27.03.2011 НОВИНИ

Втори национален протест срещу високите цени на горивата

.
Започна протестът на гражданите срещу високите цени на горивата в цялата страна. Автомобилите днес се движат с много ниска скорост, няма да блокират бензиностанции, както направиха на първия протест. От организацията на гражданите с идеална цел „НЕ! На високите цени на горивата" отново застават зад позицията си, че цените на горивата в България са неадекватно високи в сравнение доходите в с
 

Протестиращите продължават да настояват, че акцизът на горивата е прекалено висок и допълнително оскъпява горивата.

Протестиращите в София потеглиха от магазин „Метро” към изхода на столицата за автомагистрала „Тракия”. Шествието тръгна с надути клаксони, пуснати мигачи и развети знамена. Когато стигна до светофара на „Горубляне”, за кратко протестиращите блокираха бул. „Цариградско шосе”, като спряха автомобилите си и слязоха от тях на пътното платно. Полицията им заяви, че нямат право да спират движението на булеварда. Тогава протестиращите заявиха, че колите им са се повредили и затова са спрели. По това време в двете платна на булеварда беше пълно с автомобили от паркинга на „Метро” до светофара на „Горубляне” и в обратна посока.С надути клаксони и развети знамена протестиращите срещу високите цени на горивата се отправят към центъра. Тъй като се налагаше непрекъснато да гасят и палят двигателите на автомобилите, протестиращите в един момент започнаха да се придвижват по бул. Цариградско шосе" бутайки колите си. Така по булеварда почти няма никакво движение.

Започна протестът на гражданите в Благоевград срещу цените на горивата. От първи корпус на ЮЗУ тръгнаха около 50 автомобила. Протестиращите отказват да разговарят с журналисти. По думите на един от организаторите, няма да бъдат затваряни пътни артерии в Пиринско, каквито бяха първоначалните изказвания. Намерението е да се направи обиколка на града, като няма да се спира на бензиностанции.

В протестното шествие в Бургас участват над 150 автомобила. Всички коли са с разлепени стикери, обозначаващи участието в протеста. Колоната от автомобили преминава през основни бургаски улици. Идеята е протестиращите да се движат с ниска скорост – 2-3 километра в час. Колите ще бъдат с включени аварийни светлини. На много от автомобилите е развят българският флаг. Днес протестиращите няма да блокират бензиностанции, като купуват малко гориво за жълти стотинки

Над 60 автомобила в Кюстендил се включат в протестно шествие. Протестът се охранява от четири полицейски автомобила. Има и други патрули на КАТ, които са разположени по обявения маршрут на протеста. Според организаторите, 230 души са заявили, че ще се включат в протеста срещу високите цени на горивата днес.

Около 200 коли и 10 мотоциклета участват във второто протестно шествие против високите цени на горивата, което започна в Сливен днес. Колите ще се движат със скорост 20 км в час. Те се отправиха към Детелината до кв. „Речица", където ще направят три обиколка и отново ще се върнат на паркинга до Дамарски мост в Сливен Протестите ще продължават, докато правителството не гарантира спад на цената на горивата до около 2 - 2,05 лева, увериха организаторите.

Потегли шествието от протестиращи във Варна с надути клаксони, а над 30 са участващите мотоциклетисти. Движението по посока Златни пясъци е изключително затруднено, защото колоната от протестиращи автомобили се движи с много ниска скорост. Автошествието пристигна на бензиностанцията на изхода на Варна в посока София и блокира движението по автомагистрала „Хемус”. Протестиращите няма да зареждат гориво за жълти стотинки, а бойкотират работата на бензиностанцията. В шествието участват над 1000 души, повече от 500 коли и мотоциклетисти. В протеста участват и таксиметрови шофьори.

В Пловдив на сборния пункт се събраха около 700-800 автомобила с по минимум двама души в тях. Четири лъча с автомобили ще навлязат в града, а протестиращите ще настояват за цена на горивата от 2 лева. Поетапно за около час-час и половина ще бъдат блокирани възлови пътни артерии в града.

Протестиращите пазарджиклии все още се придвижват от автопазара в Пазарджик към мост Атлантик и към изхода на Пазарджик по посока Пловдив, където ще бъде изградена блокадата за преминаващите автомобили в знак на протест срещу високите цени на горивата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4627 |27.03.2011 Протести на животновъди в Странджа . 29| 5424 |27.03.2011 Р. Овчаров: Протестите са белег на демокрацията . 11| 5526 |27.03.2011 Нови протести срещу високите цени на горивата . 59| 5442 |26.03.2011 Протестиращи: Дилмано, дилбойко, кажи ми как се сади картофо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads