Реклама / Ads
1| 4229 |29.10.2019 НОВИНИ

За втори път викат руския посланик в МВнР заради шпионина-първи секретар

.
”Извор на мира” - руското посолство в София
Руският дипломат, обвинен в шпионаж и получил ултиматум да напусне България в рамките на 72 часа, още се назлъндисва у нас. От Външно министерство заявиха, че по случая отново е бил извикан посланикът на Руската федерация, като на уличения „дипломат” е бил поставен срок от 24 часа да се изнесе към скъпата си „Я другой такой страны не знаю”, съобщи БНТ.
 

С характерната си наглост Русия е отговорила, че ще предприеме ответни мерки, каквато е обичайната дипломатическа практика, според изявление на руския заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

 

 „Сигналите за дейността на руския шпионин под прикритие може би идват и са започнали от наши партньорски служби, за които е видно, че руските служби имат тук прекалено явно и безпрепятствено присъствие. Спомняте си случая с намесата на руското военно разузнаване в Македония, за която се твърдеше, че идва от България. Тогава нямаше никакво разследване и становище от българските служби”, заяви Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

 

У нас се наблюдава най-силно икономическо присъствие на руски капитал и интереси в сравнение с цяла Европа. Не бива да забравяме стратегическите апетити на Русия: „Южен поток”, „Турски поток”, АЕЦ „Белене”, напомнят представители на Центъра за изследване на демокрацията.

 

Да припомним, че ДАНС влиза в следите на руския дипломат още през септември миналата година. Агентите установяват, че дипломатът си прави "конспиративни" срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била да се придобие информация, представляваща държавна тайна. Разследващите разполагат с данни, че са предплагани и подкупи.

 

Руски шпионин бе разкрит и в друга източно-европейска държава. Полската агенция за вътрешна сигурност заяви, че е задържан полски гражданин, у когото са открити оръжие и боеприпаси, фалшиви документи и електронни устройства. Задържаният писмено е декларирал готовност да сътрудничи на руските служби, съобщават полските власти.

 

 „Самата декларация и готовност за сътрудничество с чуждо разузнаване срещу Полша е престъпен акт, който се наказва със затвор до осем години. Засега задържаният остава в ареста за три месеца”, съобщи Станислав Жарин, говорител на полската Агенция за вътрешна сигурност:

 

"В България има руски шпиони. Само в руското посолство в София са около 68 души. Извън него са няколкостотин и техните имена се знаят. Имахме великолепната възможност по повод отравянето на Скрипал в Лондон да изгоним един-двама от тях, но не го направихме", заяви неотдавна бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб у нас Соломон Паси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3882 |29.10.2019 Външно с ултиматум към руския шпионин - да напусне до 24 часа България . 0| 3698 |29.10.2019 Политолог: Таванът на избирателната активност на балотажа ще повтори този на първия тур . 3| 4182 |25.10.2019 Евроатлантици: Руският съюзник Сърбия напира да измести ЕС и НАТО от Западните Балкани . 4| 4004 |21.10.2019 Харалан Александров: Извън футболния терен загубихме самочувствие и авторитет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads