Реклама / Ads
3| 6300 |04.10.2012 НОВИНИ

Второ дело срещу България в Страсбург

.
Българският хелзинкски комитет (БХК) завежда второ дело срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за смърт на дете с ментални увреждания. Причината е смъртта на 19-годишната Николина от дома в село Стража, Търговишко, причинена от недохранване.
 

Николина умира, според властите, от маразъм – крайна степен на патологично недохранване. Прокуратурата обаче не установява престъпление и прекратява досъдебното дело.

Това е второто дело, което Българският хелзинкски комитет завежда в Страсбург за смъртта на дете с ментални увреждания. Първото беше за смъртта на Анета Йорданова от същия дом, която погълна килограми боклуци. Сега домът е затворен, а част от децата са преместени в нова сграда в Търговище.

Според прокурорите, в това число от Върховната касационна прокуратура, недохранването, причинило смъртта, се дължи на умствената изостаналост на Николина. С други думи, за тях то е естествено, няма нищо нередно и никой не е виновен.

Николина е хоспитализирана с инфекция на целия организъм и тежка дисфункция на кръвосъсирването, след като два месеца не се храни и страда от кръвоизливи по цялото тяло и безсилие да се движи.

Прокуратурата игнорира този период на бездействие на персонала на дома, както и симптоматичния факт, че всичко започва с една рана на ухото, от която тръгва инфекцията, обзела цялото тяло на детето.

Прокуратурата не съобразява, че от рана на ухото не следва да се умира и дори не се интересува как е причинена тази рана, нито какво е довело детето до такова отслабено състояние, че организмът му напълно да се срине от нея.

Прокурорите и на трите инстанции - и Окръжната в Търговище, и Апелативната във Варна, и Върховната касационна прокуратура оправдават смъртта на детето, като я приписват на неговата умствена изостаналост.

От прокуратурата в Търговище отказаха да застанат пред камерата ни с мотив, че досъдебното производство е приключило и има потвърждение от Върховната касационна прокуратура. Според БХК и държавата е отговорна за смъртта на Николина заради системното занемаряване, на което е била жертва. Държавата трябва да отговаря и за проваленото разследване на прокуратурата, и за това, че не отделя достатъчно средства за подобни домове.

Българският хелзинкски комитет поддържа пред ЕСПЧ, че държавата отговаря за причиняване на смъртта на детето Николина и за нечовешко отнасяне с него приживе – поради системната занемареност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5845 |03.10.2012 Тошо Тошев осъди България в Страсбург . 7| 6393 |03.10.2012 "Килърите" пробваха да очистят ключов свидетел по делото . 23| 5732 |02.10.2012 Арабски сайтове твърдят, че в България има тормоз над мюсюлманите . 33| 5495 |02.10.2012 МВФ за България: Слаб растеж, силна безработица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads