Реклама / Ads
0| 3829 |30.04.2019 НОВИНИ

Вучич: Заплатите и пенсиите ни са по-високи от България

.
Александър Вучич Източник: БГНЕС
Сърбия и Косово имат готовност да възобновят диалога помежду си. Това стана ясно след проведената снощи в Берлин среща на страните от Западните Балкани, поканени от германския канцлер и френския президент.
 

Белград и Прищина искат с посредничеството на Европейския съюз да водят конструктивни разговори за постигане на решения.

 

Германия и Франция направиха нов опит в търсенето на изход от зациклилия конфликт между Сърбия и Косово. Въпросът за стабилността на Балканите е въпрос и на европейската стабилност, подчертават канцлерът Меркел и президентът Макрон. Участниците във форума изтъкнаха значението на едно обвързващо споразумение между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията по между им. То не само ще има принос за успокояване на региона, но е и решаващо за пътя им към Европейския съюз.

 

Меркел и Макрон изтъкнаха позитивния пример на Македония, която наскоро намери решение на конфликта с Гърция за името. Преди срещата в канцлерството, на която участваха държавните и правителствените ръководители на осем страни заедно с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Фредерика Могерини, сръбският президент заяви в Берлин, че е необходим компромис в конфликта с Косово.

 

Пред германския "Франкфуртер алгемайнецайтунг" Вучич подчертава значението на европейското членство за Сърбия. Там е цитиран да казва, че страната му не би била най-бедната в общността, защото заплатите и пенсиите са по-високи от България, а както и инвестиционният климат е по-добър. Президентът на Косово Тачи отхвърли пък плана за размяна на територии със Сърбия. Той обаче изрази одобрение за "корекция на границите" с включване на преобладаващите с албанско население сръбски общини, цитира БНТ.

 

За Германия срещата в Берлин имаше за цел да погребе окончателно идеите за етническо дефиниране на Балканите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5105 |29.04.2019 Вучич: Сърбия би била по-богата членка на ЕС от България . 13| 4271 |10.04.2019 Борисов: Отпускаме 50 млн. лв. за заплатите на медицинските сестри . 1| 4674 |08.04.2019 Готови са правилата за формиране на заплатите в болниците . 2| 3813 |08.04.2019 Започва изплащането на пенсиите с великденските добавки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads