Реклама / Ads
11| 5092 |29.04.2019 НОВИНИ

Вучич: Сърбия би била по-богата членка на ЕС от България

.
Александър Вучич
Сърбия не би била най-бедната държава в Европейския съюз, тъй като има по-добри показатели от България. Това заяви президентът Александър Вучич в интервю за в. ”Франкфуртер алгемайне цайтунг”.
 

За Белград Европейският съюз остава "най-важната цел", макар той да не е особено популярен в страната, каза Вучич. "Впрочем не бихме били най-бедната страна - членка на ЕС. Имаме по-високи средни заплати и пенсии, отколкото в България, и привличаме значително повече инвестиции. Икономическата прогноза за Сърбия е отлична и оценките на Международния валутен фонд и Световната банка потвърждават това."

В Сърбия и България средната брутна заплата, сравнена в евро, е почти сходна в последните месеци, като по последни данни сръбската е над 610 евро, българската - над 600. След приспадане на данъците - 10% в България и 15% в Сърбия - обаче нетната сума е малко по-голяма в България, предава Капитал.

 

Проучване на Регионалния съвет за сътрудничество в Сараево сочи, че едва 29% от сърбите очакват нещо добро от ЕС в икономически план, а над 60 на сто са отрицателно или безразлично настроени. Защо тогава Белград иска да е част от съюза и защо съюзът ще го иска, пита интервюиращият Михаел Мартенс. "Това е единствената рационална политика, която можем да предложим на народа си. Това казвам във Вашингтон, както и в Москва."

 

Вучич коментира европейската политика и липсата на "големи проблеми" със съюза, както и други теми, в дълъг разговор, откъси от който са публикувани във вестника ден преди среща в Берлин с косовското ръководство, други представители на Западните Балкани и лидерите на Франция и Германия.


Президентът също така изразява "уважението" си към американския колега Доналд Тръмп заради желанието му "да разреши толкова тежка тема" като проблемите в Косово, макар въпросът с признаването му да не е толкова прост, колкото по думите на някои представители на САЩ - най-малкото защото всеки президент, признал Косово, може да отиде на съд заради нарушения на конституцията.

 

"Искаме компромис", продължава Вучич и обвинява лидерите на Косово, че не са изпълнили единственото условие, поставено им на преговорите в Брюксел през 2013 г. - да създадат структура, която дава повече права на сърбите в Косово, наречена Асоциация на сръбските общини. Той повтаря, че ако Прищина премахме 100-процентните мита, наложени на стоки от Сърбия, това би дало възможност диалогът да продължи.

Попитан защо таблоиди или телевизии, чиито издатели или редактори са му близки приятели, използват реч на омразата срещу албанците, той обяснява, че не е главен редактор и няма намерение да стане, но всеки ден се опитва да овладява очакванията на сръбския народ за справяне с косовската криза и сам става жертва на обидни квалификации - например "предател".

 

Нещо повече - Вучич твърди, че с речта си пред косовски сърби в Митровица през септември миналата година той е "нападнал най-силно" политиката на Слободан Милошевич, макар малко по-рано да опитва да обясни, че с думите "голям сръбски лидер" (които не отрича, че е произнесъл тогава) не е имал предвид величието му. Президентът опитва да обясни, че думата "велики" не бива да се превежда като great, а като big на английски. "Може би президентът иска да каже "силен" или "дебел" лидер," но контекстът не потвърждава това, обяснява авторът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5876 |24.04.2019 Майката, загубила бебето си при инцидента с Местан: Не спря на стопа и ни блъсна . 3| 4534 |11.04.2019 Луксозната къща на Ангелкова била на свекървата . 5| 4394 |28.03.2019 Ирена Соколова: Не съм била в никаква фейсбук група в защита на Цветанов . 0| 3891 |26.03.2019 Раната на Кобрата била с 12 шева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads