Реклама / Ads
11| 7001 |28.09.2011 НОВИНИ

В. Вучков: МВР беше пред най-тежкото си изпитание от 2 г. насам

.
Веселин Вучков
Гражданинът Кирил Рашков допреди 10-11 ч. нямал определен правен статут; вече е задържан за 72 ч. и предстои искане на прокурора за прилагане на най-тежката мярка - задържане под стража.
 

 

МВР беше изправено пред най-сериозното през последните 2 г. със средствата на закона да опази обществения ред в Катуница и в други населени места, обяви заместник-министърът на МВР Веселин Вучков във връзка със събитията през последните 5 дни. Огромната част от професионалните решения били взети от главния секретар на министерството и от  директора на областната дирекция на полицията в Пловдив, Тодор Чонов, и били правилни. Целта била да не се допуснат жертви, телесни повреди и да се опази имуществото.

 

След като събрахме доказателствените материали с помощта на разследващите полицаи и след среща с инициативния комитет в Катуница, помолихме изрично жителите на селото да ни помогнат чрез допустимите от закона средства да направим връзка между фактите, за да докажем това, за което всички в Катуница говорят, разказа Вучков, който замества министър Цветанов.  В началото този случай, от който започна всичко, не беше междуетнически, каза той. Нито един човек не споделил, че има проблеми с ромите, нито дори с част от роднините на Рашков.

 

В следващите дни нещата се плъзнали по друга плоскост.

 

Няма влияние на прокурора и разследващия полицай, но първоначалните фактите говорели за умишлено причиняване на смърт при управление на моторно превозно средство,  каза В. Вучков.

 

Искрата от селото започнала обаче да се пренася и в други части на страната. Полицаите били мобилизирани с цел да не се разширява географията на напрежението. Започнала организацията на формални и неформални групи и тогава обстоятелствата излезли от конкретния повод и всичко се струпало на плещите на МВР.


Гражданинът Кирил Рашков допреди 10-11 ч. нямаше определен правен статут, съобщи още Вучков. След проведени редица процесуално-следствени действия тази нощ той бил отведен след призоваване в 1 часа. Преди това  имал известен здравословен проблем. Обвинението било по чл.144 по НПК за закана за убийство,той бил задържан за 72 ч. и предстои искане на прокурора за прилагане на най-тежката мярка - задържане под стража.

 

Преди разказа на заместник-министъра лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че хората излизат на улицата, защото циганизацията е порок и бич за България, а Кирил Рашков и един от синовете му се обаждали лично да го заплашват. Българското общество иска решителни мерки за справяне с циганската престъпнос, настоя Сидеров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6168 |28.09.2011 Прединфаркт пратил цар Киро в болница . 78| 10908 |27.09.2011 "Гяури, ще ви изрежем главите на всички", викали нападателите, преди да смажат Ангел . 81| 7321 |26.09.2011 3 000 пред парламента: “Цигани, умрете” и “Оставка” . 38| 5415 |25.09.2011 Видеомост представя Плевнелиев и Попова във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads