Реклама / Ads
3| 4870 |14.11.2014 НОВИНИ

Вучков: Последващото разследване за изчезналото тефтерче не се ръководи от МВР

.
Веселин Вучков
За добро или за лошо МВР не може да даде отговор на най-големите въпроси по този случай, който представлява изключителен обществен интерес.
 

Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков при изслушването му в зала във връзка изчезналото тефтерче на Филип Златанов, предаде Фокус.

 

„Информацията, която има в МВР е хронологията от началото на седмицата и това, което се е случило като заявление за извършено посегателство в 6 РПУ”, заяви Вучков.

 

Вучков посочи, че експертизата е назначена, а последващото разследване не се ръководи от МВР. Вучков обясни, че Стефан Бенчев, от чиято кола се твърди, че е изчезнало тефтерчето на Златанов, не е служител на вътрешно министерство.

 

„Когато разбрах първото нещо, което исках да изясня, е дали е служител на МВР”, обясни вътрешния министър.

 

Ето какво точно обясни министърът : 

 

На 5 ноември в 16.20 часа следобед е прието обаждане от тел. 112 от Стефан Бенчев, който заявява, че е спукана една от гумите на автомобила му. Той посочва, че след като сам е направил опит да смени спуканата си гума, установява, че от задната му седалка липсва чанта с лични документи и разни други такива, както и парите от около 200 лева. Не се споменава за липсващи веществени доказателства.
На следващия ден - 6 ноември Бенчев отива лично и подава писмено заявление, в което като липсващи вещи посочва - сумата от 180 лева, тефтери и календар, лични документи, документи за автомобил, експертизи от Софийска районна прокуратура и флашка",  разказа пред народните представители министър Вучков.
"На 10 ноември в 6-то РУП е получен факс от Софийска градска прокуратура (СГП), с който се изисква ксерокопие на тази преписка и извършените следствени действия. Не е посочена причината за изискването и не е посочена никаква допълнителна информация", посочи още той.
Веселин Вучков добави, че на 11 ноември в сутрешните емисии на телевизиите става ясно, че става въпрос за кражба на тефтерчетата на Филип Златанов.
„Вещото лице Стефан Бенчев не е служител на МВР", заяви още МВР шефът и посочи, че въпросният експерт наистина е работил в системата на МВР, но я е напуснал през 2007 година.
В хода на изслушването на МВР шефа за изчезналото тефтерче на Филип Златанов, депутатите дори поискаха да разберат дали вещото лице Стефан Бенчев е бил служител на Държавна сигурност. Въпросът зададе народният представител от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов, който попита силовия министър какви точно длъжности в системата на МВР е заемал експертът и дали е бил служител на ДС.
„Аз не разполагам с кадрова справка на лицето", посочи в отговор министър Веселин Вучков. По отношение на това дали Бенчев е бил с досие, силовият министър напомни, че МВР под ръководството на Цветан Цветанов е предало всички досиета на Комисията по досиетата и подобна информация може да се поиска от там.
По-рано като за „добро утро" народните представители решиха да извикат министъра на вътрешните работи Веселин Вучков в пленарна зала, за да обясни случая с откраднатото тефтерче на Филип Златанов. Идеята бе на „Атака", която още в сряда поиска изслушване на силовия министър и на главния прокурор Сотир Цацаров. Тогава обаче не подадоха писмено заявление в деловодството на парламента и точката не успя да влезе в дневния ред на народните избраници.
Атакистите не са се отказали и са спазили изискванията за работа в Народното събрание. Парламентарната шефка Цецка Цачева обясни пред депутатите обаче, че според Конституцията на България има три власти - законодателна, изпълнителна и съдебна и няма право да задължи главния прокурор да дойде на изслушване в пленарна зала.
Именно заради това с 94 гласа „за" депутатите решиха да извикат само вътрешния министър Веселин Вучков. От ГЕРБ обаче не подкрепиха идеята и гласуваха „против". След като първото им предложение получи подкрепа, от „Атака" поискаха изслушването да бъде излъчвано пряко в БНТ и БНР. И тази идея на атакистите бе приета от народните представители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 8847 |11.11.2014 Вучков: Ще назнача зам. главен секретар на МВР; спрял съм се на 2-ма души . 4| 5224 |08.11.2014 Вучков: Президентът трябва да назначава висшите служители в МВР . 10| 6255 |04.11.2014 Вложители в КТБ търсят разследване отвън . 19| 5411 |02.11.2014 Проф. Вучков: Радан се държи като НапАлеон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads