Реклама / Ads
2| 4994 |21.04.2013 НОВИНИ

Взривът от Сарафово избухва в Ихтиман

.
Следствен експеримент ще повтори атентата в Бургас на 26-ти април. Два автобуса ще бъдат взривени край Ихтиман. Целта на възстановката е да се изяснят детайлите за атентата, при който загинаха петима израелски туристи, българинът шофьор и атентаторът.
 

Двата автобуса, които ще се използват за възстановката на атентата в Бургас, са закупени от Европол, съобщи БНТ. Максимално точно ще бъде възпроизведено всичко. По свидетелски показания и записи от охранителните камери е уточнонено дори къде са стояли хората в момента на взрива. Човешките макети, които ще се използват по време на възстановката са толкова, колкото са били и пътниците в автобусите по време на атентата.

Произведени са в завод "Арсенал" в Казанлък от желиран материал на силиконово-колагенена основа и съответстват на мускулната и костна плътност на човешкото тяло.

"Автобусите ще бъдат разположени както бяха разположени на летище Сарафово. Макетите са направени от такава материя - близка до човешкото тяло, че уврежданията би следвало да бъдат такива, каквито са получени по време на трагедията. Такива следствени експерименти са правени и на други места по света - и там са използвани именно подобни макети", обясни следовател Георги Илиев.

Взривното устройство също ще бъде максимално близко копие на бомбата избухнала в Бургас на 18 юли 2012 г. МВР има задачата да го подготви заедно с експертите на Европол, анализирали истинската адска машина от Сарафово.

"Взривът ще бъде извършен със същото количество приблизително и със същата сила. И приблизително на същото място, където е бил по време на избухването", уточни още следователят.

Така се цели де стане ясно къде точно е бил взривът и дали е задействан, когато раницата на атентатора е поставяна в багажното отделение на автобуса или по-рано. Друга цел е да се потвърди или отхвърли друго предположение на разследващите - че автобусът е трябвало да бъде взривен в движение по пътя към Слънчев бряг, за да има повече жертви и щети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4836 |06.02.2013 Хизбула и Сарафово пак скараха управляващи и опозиция . 15| 5552 |05.02.2013 Президентът: Докладът за атентата в Сарафово е с гриф "Поверително" . 13| 6002 |17.01.2013 Твърдо: "Хисбулла" няма общо с атентата в Сарафово . 3| 6121 |05.01.2013 Конгресът на САЩ одобри резолюции за "Хизбулла" и атентата в Сарафово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads