Реклама / Ads
0| 4663 |31.03.2015 НОВИНИ

Взривовете в Иганово предизвикани от пожар

.
Най-вероятно причината за взрива в склада на ВМЗ на 21-ви март е възникнал пожар, но едва след извършването на всички огледи ще стане ясно как е бил причинен - умишлено или не, обясни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов по БНР.
 

 Той подчерта, че работата на разследващите ще се забави, тъй като все още не могат да работят на мястото. Предстои сапьорски отряд от Министерството на отбраната да разчисти целия район от взривените боеприпаси, обясни пловдивският апелативен прокурор Иван Даскалов. До момента е извършен само първоначален оглед на взривения склад, след като сапьорите са направили просека, за да преминат разследващите. Районът обаче не е прочистен, в сила е и ограничението за навлизане в 3-километровата зона, която се охранява от полицията, обясни Даскалов:

 

Няма как, преди да сме убедени на 100 процента, че няма опасност за никой, нито да продължи работата във ВМЗ, нито да позволим на гражданите от района да си извършват селскостопанските мероприятия, нито пък да допуснем служители на полицията и на прокуратурата да извършват работа някаква на место.

По думите на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов предварителната информация е, че боеприпасите в склада трябва да са били около 10 хиляди от 13 вида:                                     

Което означава, че след обезвреждане на целия район, вътрешен и външен периметър, трябва да бъде събрана всяка една част от останал боеприпас, този, който не е взривен да бъде взривен контролирано.

 

Подготвя се специален склад с контейнери, където веществените доказателства ще бъдат събрани, преброени и разпределени по видове, за да изготвят вещите лища експертизите, допълни Румен Попов. Той допълни, че вече са разпитани 200 души, сред тях и 37 охранители. 8 от тях са били на смяна. Двамата, които са отговаряли за взривилия се склад, са казали пред разследващите, че са чули гръм и са се скрили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4723 |24.03.2015 Експерт: Съмнителни факти има около Иганово . 4| 4397 |23.03.2015 Иван Бояджиев: В Иганово може да е терористичен акт . 1| 4574 |23.03.2015 Разпитаха 30 свидетели за взрива в Иганово . 1| 4346 |23.03.2015 Главсекът на МВР: Всички версии за взривовете в Иганово остават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads