Реклама / Ads
43| 8694 |07.05.2016 НОВИНИ

Washington Post: САЩ победили Хитлер, руснаците помагали

.
В САЩ 9 май 1945 г. бил отбелязан с целувки по улиците.
За повечето американци годишнината от победата над нацистка Германия е нещо неособено забележимо. За Русия обаче това е един от най-големите празници, пише вестник Washington Post.
 
Попитай първия срещнат руснак и той ще ти разкаже, че семейството му е пострадало от Втората световна война пряко. Самата война би определил като: страдания и защита на Родината на бойното поле, пише изданието.

 

За разлика от Съединените щати, които след японското нападение срещу Пърл Харбър бяха по същество защитени от водите на Тихия и Атлантическия океан, то Русия през войната бе обсадена и бомбардирана методично, а територията й опожарявана. След това Червената армия обърна хода на войната, стигна до Берлин и изигра ключова роля за свалянето на Адолф Хитлер. Загубите на СССР бяха огромни. По оценка на водещи историци страната е загубила около 27-28 милиона души. Възразстното поколение все още помни гладът от военното време.

 

Въпреки това в САЩ Втората световна война се представя като победа на американците, на които Червената армия просто помагала – нещо като помощник.

 

Спомените на руските хора са предимно за жертвите, пише още в статията. По думите на много руснаци същността на празника не е във военния парад, а в личното преживяване и осмисляне на тази победа. 

 

Дори след като голяма част от ветераните вече не са между живите, техните деца и внуци продължават традицията да честват датата 9 май с шествия, срещи и покаване на архивни снимки. Тази инициатива се роди през 2012 г., но вече милиони участват в нея.

Критиците на Путин твърдят, че Парада на победата е превърнат в политическо събитие с идеята да се „съберат гражданите под знамената”. Това обслужвало повече държавата и властта, а не обществото. Някога ветераните се събираха да си разкажат спомени и да пийнат водка. Днес тържествата са един военен парад, твърдят противниците на руския президент.

Пропагандата в Русия днес е променила и съдържанието на думата фашизъм. Вече тя се отнася към Украйна и нейното ръководство, като за целта се използва дори такъв ден като Денят на победата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8084 |30.06.2015 The Huffington Post: Столипиново - най-опасното място в света! . 0| 5391 |25.06.2015 Washington Post: ЦРУ подпомага терористите от Южна Сирия с 1 млрд. долара годишно . 7| 5200 |17.02.2015 Лазаров призна, че автокрадците са го победили

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads