Реклама / Ads
28| 19593 |30.03.2017 НОВИНИ

„Wiener Zeitung”: България – една страна в ръцете на олигарсите

.
Борисов отново е кандидат за премиер, а Пеевски притежава всички медии
В неделя България избираше парламент. Журналистът Асен Йорданов се надяваше на демократични отношения в страната, но вече не. Той вижда, че родината му отново е в ръцете на двама мъже със славата на олигарси.
 

Българите се надяваха, че ще забравят за бедността, организираната престъпност и корупцията със стъпването си в ЕС през 2007 г. Страната им обаче продължава да заема последните места във всички области. Свободата на словото също е изтикана на заден план. През 2006 г. тя е била на 36 място, а само десет години по-късно – на 113 място. Разследващият журналист Асен Йорданов разкрива как високопоставени политици стават част от организираната престъпност. В интервю за Wiener Zeitung" българинът говори за заплахи и за липса на воля за промяна от страна на Европа.

 

"Wiener Zeitung": Как стана така, че с влизането на България в ЕС свободата на словото драстично се ограничи?

 

Асен Йорданов: След присъединяването на България към ЕС олигархът и депутат от турското малцинство Делян Пеевски започна да изгражда своята медийна империя. Пряко или косвено притежава почти всички вестници, телевизии и радио канали в страната и по този начин упражнява контрол върху медиите. През 2008 г. купи групата „Монитор”, в която работех. За 24 часа условията коренно се промениха. Олигарсите използват своите медии, за да омаскаряват хората, които засягат по някакъв начин техните интереси. Налагат пълна цензура.

 

ЕС нищо не ни донесе. Когато станахме страна-членка ние бяхме оптимистично настроени. Надявахме се, че ще ни се повиши жизненият стандарт и съдебната система ще стане по-независима. Случи се точно обратното. Станахме свидетели как социалистическата система мутира. Фасадата е демократична, иначе сърцевината е неофеодална и мафиотизирана. Затова преоблада сивата икономика.

 

"Wiener Zeitung": Как ще докажете това?

 

Асен Йорданов: Бившият министър-председател Бойко Борисов, който отново спечели изборите, е престъпник (бел.р. Борисов никога не е бил осъждан). През 90-те години съм писал за фабрика за контрабандни цигари край Бургас. Той беше неин шеф. Изнасяше незаконно за Сърбия, Черна гора и каквото оставаше за Европа.

 

"Wiener Zeitung": Какво се случи, когато всичко това се публикува?

 

Асен Йорданов: През 1995 г. получих писмо. В него пишеше: „Отиди до гробището и си избери хубаво място”. Кметът на Бургас и вицепрезидент на партия ГЕРБ Димитър Николов също е бивш контрабандист. Той е пренасял тайно сухо мляко от Русия и Украйна за България. Дори е имал обвинения. Това обаче по никакъв начин не му навреди. Дори напротив. Събра го с Борисов.

 

"Wiener Zeitung": Във вашия сайт „Бивол” показвате обвързаностите на някои политици и държани институции с престъпниците. Какви са последиците от това?


Асен Йорданов: Главният прокурор Сотир Цацаров по времето, когато е бил председател на съд в Пловдив, е укривал данъци, което е подсъдно. През 2012 г. изнесохме този факт и го доказахме с документи. Резултатът бе, че данните се промениха и заличиха в публичните регистри и Цацаров бе избран за прокурор на страната.

 

"Wiener Zeitung": Публикувахте информация за злоупотреби с евросредства. Службите извършиха ли разследване по този въпрос?


Асен Йорданов: Българският бизнесмен Марио Николов през 2007 г. беше разследван във връзка с аферата „Сапард”. После той и неговите хора са кандидатствали за финансиране на ферма за патици и пуйки. Ние я разгледахме и установихме, че тя не е завършена и в нея няма никакви птици. Предадохме тази информация на ОЛАФ в Брюксел. Разговарях лично с Франческо Алборе от европейската служба, предадох му доказателствата и му казах: „Вижте, какво се случва в България с евросредствата.”  Той ми отговори: „Нямаме ефективен начин да отсяваме такива кандидати. Всеки проект е сам за себе си. Че в миналото този човек е предоставил фалшиви данни, ние няма как да установим”.

 

"Wiener Zeitung": Смятате ли, че европейските институции съдействат за корупцията в България?

 

Асен Йорданов: Аз съм разследващ журналист от 25 г. Нямам документи, които това да доказват, иначе отдавна да съм ги показал на обществото. Но моят опит като журналист в най-корумпираната страна в ЕС говори, че тук корупцията играе голяма роля.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4089 |30.03.2017 ДОСТ остави изселниците от Турция заложници в България . 0| 4113 |30.03.2017 Евросиндикалист: България няма бъдеще, ако заплатите не бъдат увеличени . 0| 3870 |30.03.2017 Въвеждат знак ”Произведено в България от хора с увреждания” . 3| 4241 |29.03.2017 Отчитат 19% ръст на туристите в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads