Реклама / Ads
27| 6365 |16.05.2011 НОВИНИ

WikiLeaks: Р. Петков е политически хамелеон, който пие здраво

.
Румен Петков
Според секретния доклад на американски посланик Джон Байърли от 2006, който е публикуван в WikiLeaks - вътрешният министър Румен Петков е представен като сложен образ: един от най-популярните министри в правителството според сондажите, поддръжник на американската политика в Ирак и на американските бази в България, но също така и като
 
"представител на всичко неправилно в БСП: нереформирана, непокаяла се и със съмнения за корумпираност".

Публикацията, представлява портрет на силовия министър и описва посоката, в която трябва да се развиват отношенията между МВР и американските им колеги.

Според Байърли, резултатите от борбата с организираната престъпност на този етап не са задоволителни и Петков трябва да бъде поставен под по-голям натиск, за да върши подчиненото му ведомство по-добре работата си. Посланикът посочва, че групировки като ВИС, СИК, „Мултигруп", ТИМ и „Нове Холдинг" продължават да действат практически безнаказано, а единствените по-изявени представители на подземния свят в ареста са Маргините, пише bivol.bg.

Конкретно по отношение на ТИМ на Тихомир Митев и Иво Георгиев и „Нове Холдинг" на Васил Божков (The Skull, както пише в документа - бел.ред), Байърли коментира, че те не са пострадали от вълната от поръчкови убийства и арести през описания период. Това, по думите му, може да означава, че групировките се ползват с определени протекции на най-високо ниво.
Американският дипломат описва Румен Петков като политически хамелеон, който е мотивиран в действията си най-вече от собствения си интерес, а не от някаква идеология.

Байърли посочва, че вътрешният министър е един от най-приближените хора на умерения премиер Сергей Станишев, но освен това работи добре с разположеният значително по-надясно в политическия спектър столичен кмет Бойко Борисов, както и с по-крайните фракции в БСП.

Посланикът допълва, че Румен Петков поддържа и контакти с бивши кадри на комунистическите тайни служби и публично афишира приятелството си с руснаци, свързвани с разведката на Москва.

Джон Байърли отбелязва в доклада си, че Петков е участвал в набирането на средства за последните няколко кампании на БСП и това неминуемо е довело до обвинения в корупция и връзки с подземния свят. Според дипломата, обаче, стилът на живот на вътрешния министър показва, че вероятно той не се е облагодетелствал толкова, колкото опонентите му твърдят.
Посланикът не пропуска да спомене и скандалите около Румен Петков през периода, в който той е бил кмет на Плевен. По думите му някои са били големи, а други - като ареста заради уриниране във фонтан, просто са навредили на имиджа му.

Джон Байърли коментира, че това не влияе особено на общественото мнение, като Петков е първият вътрешен министър в демократичната история на България, който се е наредил сред най-популярните лица в страната. Посланикът посочва, че ако президентът Първанов си изгражда образа на държавник, а премиерът Станишев - на реформатор, то Румен Петков изглежда в очите на обществото като здраво работещ и здраво пиещ министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6126 |13.05.2011 Wikileaks: Борис Велчев - "едно от добрите момчета" . 16| 6171 |12.05.2011 Р. Петков дава син кмет на прокурор . 50| 6248 |01.05.2011 Р. Петков: Ценностната система на МВР е удари, бой! . 20| 6685 |22.03.2011 Скандал в МВнР - скриха Лъчезар Петков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads