Реклама / Ads
13| 8950 |26.05.2013 НОВИНИ

Заблеяло ми агънце събра 70 000 души край манастир

.
Добрият пастир
Александра Кушева от СОУ ”Климент Охридски” в гр. Сухиндол е големият победител в конкурса „Народно пеене” на Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”.
 
Той се проведе в рамките на втория събор на овцевъдите край Петропавловския манастир в Лясковец. Втора в конкура за овчарска песен, в който участваха само деца в нервностойно положение се класира Алис Ахмедова от Котел, а трета стана Стефани Радкова.

Над 70 000 души дойдоха край манастира да се насладят на позабравените песни, да се повеселят, да обменят ценни мисли за овцевъдството и да похапнат печено агнешко, приготвено по стари български рецепти. Нито вятърът, нито дъждът спряха хората, които очевидно са зажаднели за празници и за добро настроение, напук на кризата и политическото напрежени.

Над 80  групови и индивидуални изпълнители се включиха във фолклорния конкурс. В раздел „Хореография” за обичаите свързани с Гергьовден в категории „Сценичен танцов фолклор” журито присъди първа награда на Фолклорно студио „Пълдин” от гр. Пловдив, а отличието за  „Автентичен фолклор” получи групата за автентичен фолклор от с. Тополи, община Варна.

В раздел „Народни инструменти” за надсвирване с типичните за овцевъдството дървени духови музикални инструменти в първа възрастова група от 8 до 14 години първи стана малкия кавалджия Радослав Иванов от Варна. Отново кавалджия от морския град – Дамян Йорданов спечели надсвирването във втора възрастова група от 15 до 20 години. Победителите получиха дипломи и парични награди от по 300 лв.

Съборът се проведе от 24 до 26 май. Край Петропавловския манастир имаше състезания по ръчно стригане и доене на овце, по обезкостявне на агнета, изложби на българско овчарско и каракачанско куче, състезания по теглене на товари от най-добрите коне тежковози на България, аукциони на племенни животни, зона със занаяти, мини мандри и др. Истинско шоу спретна Ути Бъчваров, който сготви и раздаде 3 000 порции курбан чорба.

Последния ден на събитието, организирано от  Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна  (НАРСПБМ), завърши с хороводна програма с оркестър „Канарите”. Народът отпусна духата и се весели от сърце.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5647 |16.05.2013 Стефан Данаилов - доайенът в 42 Народно събрание . 141| 5827 |14.05.2013 Цацаров ще поиска имунитета на Цветанов от новото Народно събрание . 13| 4933 |14.05.2013 Плевнелиев свиква Народното събрание . 55| 6007 |01.05.2013 БСП събра над 50 000 българи на първомайски митинги в цялата страна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads