Реклама / Ads
1| 5379 |31.07.2008 НОВИНИ

Забрана за строителство в градинки и между блоковете прие НС на изпроводяк

.
В последния си работен ден за тази пленарна сесия депутатите наложиха мораториум върху строителството в устройствените зони, предвидени за комплексно застрояване. Формулировката бе предложена от Антония Първанова (НДСВ).
 

В зоните, предвидени за комплексно застрояване, не може да се извършва строителство след влезлите в сила устройствени планове. Това решиха депутатите от мнозинството, като по този начин забраниха строителството в междублоковите пространства,  кварталните градинки, парковете, детски и спортни площадки. Мораториумът се налага до приемане на съответстващи промени в Закона за устройство на територията

НДСВ се ангажира с формирането по време на есенната парламентарна сесия на работна група, която да изготви съответните промени в Закона за устройство на територията.

В последния си работен ден парламентът прие на първо четене и законопроекта за културното наследство. След повече от два часа дебат 140 депутати гласуваха "за", трима - "против", въздържали се нямаше. Най-спорните текстове бяха свързани със собствеността и покупко-продажбата на ценности и антики. Дава се възможност за извършване на сделки с движими културни ценности само, ако същите са идентифицирани и регистрирани. Музеите също ще могат да извършват сделки с културни ценности. Те трябва да са от обменния им фонд, като е необходимо и разрешение на министъра на културата, ръководителя на ведомството или кмета на общината. Законопроектът предвижда концесионирането на недвижими културни ценности за 20 години, с възможност за още 15 години продължение.
В 13.30 ч зам.-председателят на парламента Любен Корнезов закри последното пленарно заседание поради липса на кворум. След преброяване на присъстващите народни представители се оказа, че те са само 96,  при необходими 121 души.
Корнезов пожела на колегите си лятната им ваканция да мине спокойно и им припомни, че на 5 септември отново трябва да бъдат на работа.

Frognews.bg

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4715 |25.06.2008 Забраняват строителството в квартал "Младост" за 1 година . 21| 4789 |05.05.2008 200 000 от „Младост": Спрете престъпното строителство! . 0| 4683 |05.05.2008 Забрана за движение в София от 14.00 до 22.00 часа . 0| 5018 |01.07.2007 Зелената партия се възмущава от решението за "Странджа", предстои бум от незаконно строителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads