Реклама / Ads
10| 5200 |25.07.2011 НОВИНИ

Забраняват анонимната политическа агитация

.
Нови законови текстове заради Яне Янев и Алексей Петров ще попълнят пропуските в Изборния кодекс и Закона за политическите партии след вота наесен.
 
Това оповестява в. “Монитор”. Недостатъчно прецизната регулация е позволила на партия РЗС да лансира анонимна политическа реклама на ръба на закона. Схемата лъсна, след като от партията на Яне признаха, че стоят зад цъфналите на входни артерии в София билбордове срещу премиера Бойко Борисов. Освен че върху плакатите не беше посочено кой стои зад посланието, от РЗС отказаха да съобщят и сумата, пръсната за тях.

Безотчетна и безконтролна е и дейността на инициативните комитети на независимите кандидати преди тяхната регистрация за вота. Нямаме гаранции, че хора като Алексей Петров-Трактора не вкарват в изборите нечисти средства, но няма структура, която да провери това, коментираха народните избраници. Според тях обаче времето до вота не е достатъчно, за да могат да се направят промени. Другото притеснение е, че поправки сега могат да се тълкуват и като политическа репресия срещу опонента. Затова и измененията в Изборния кодекс и Закона за политическите партии ще се направят след вота.

“Извън 30-дневната предизборна кампания ЦИК няма правомощия да санкционира партии и кандидати нито за анонимни послания, нито за друга дейност”, потвърди говорителят Бисер Троянов. Нито изборната администрация, нито Сметната палата имат някакви ангажименти и към инициативните комитети в периода преди 23 септември, признават от ЦИК. Това са пропуски, които се появяват сега, коментираха депутати от правната комисия. Те припомниха, че извън кампанията, финансовата и политическата дейност на партиите се следи от Сметната палата и съда. В предишния парламент бе въведена и забрана за други структури извън партиите и инициативните комитети да участват в политическата дейност. Но докато за партиите има регулация, за инициативните комитети тя е само в срока на кампанията. “В Изборния кодекс е направено много, за да има някаква регулация на инициативните комитети,” коментира шефката на правната комисия Искра Фидосова. Един от мотивите да се мисли в тази посока беше регистрацията на братя Галеви за парламентарните избори. Новите текстове обаче не са достатъчни и регламентът се заобикаля от Алексей Петров, който е издигнат за кандидат-президент от инициативен комитет и безотчетно наема зали и организира срещи, коментираха депутати от няколко политически сили. Така на практика се заобикалят условията за лимит на средства в кампания.

Според юристи от ГЕРБ един от възможните варианти за регулация е регистрирането на комитетите като неправителствени организации с нестопанска цел в частна полза. По този начин тези структури ще съществуват в правния мир и преди кампанията, и ще могат да се контролират от специализираните закони. Трябва обаче да се реши в кой момент да става тази регистрация, така че кандидатите да не намират някакви вратички и отново да действат по ръба на правните норми. По отношение на анонимната агитация на Яне Янев чрез неподписани билбордове депутатите ще забранят изцяло политическата реклама без автор, както това е забрането по време на кампания. Аналогична забрана има и за търговската реклама. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4908 |27.05.2011 Забраняват приватизацията на НДК . 15| 5066 |22.05.2011 М. Миков: Политическата кресльовщина завършва трагично . 21| 5068 |06.03.2011 Хр. Христова: Не е нужна политическа криза . 80| 5445 |20.02.2011 Цв. Цветанов: Бъдещият президент на страната ще бъде от политическа партия ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads