Реклама / Ads
0| 3324 |10.01.2017 НОВИНИ

Забраниха корабоплаването по Дунав

.
Заради усложнената обстановка по река Дунав от 12.00 часа днес се забранява корабоплаването в българо-румънския участък. Това съобщи директорът на дирекция ”Речен надзор-Русе” към агенция ”Морска администрация” Иван Жеков.
 

Той обясни, че решението е взето след разговор тази сутрин с румънската страна и с колегата му от дирекция "Речен надзор-Лом". Жеков информира, че редица фактори усложняват обстановката по реката. Корабоплаването в съседните държави - в Румъния и в Сърбия, е спряно. Ледоходът в българския участък достига до 70 процента край Силистра, а при Русе е 60 процента. Ледените блокове продължават да се уголемяват, което може да нанесе големи щети на плавателните съдове. Друг неблагоприятен фактор е ниското ниво, което допълнително усложнява ситуацията - при Русе то е 18 см спрямо условната кота "нула". Жеков обясни, че кораби могат да преминават през критичните участъци, ако са с газене 1,60 метра. Това са или много слабо натоварени плавателни съдове, или празни. Движение на кораби по реката ще се разрешава единствено при случаи на аварийно-спасителна дейност. Жеков информира, че почти всички български корабособственици са прибрали плавателните си съдове в зимовници, в лимани или в естествени укрития. Край Русе пристанище "Изток" може да побере между 11 и 14 кораба. Плавателни средства имат възможност да акостират и край външната част на стената на пристанище "Запад". Пристанище "Изток" разполага и с кораб, който може да разбива леда при необходимост. Параходство БРП са построили преди няколко дни бараж чрез закотвения на няколко секции, който да отблъсква леда от района на русенското пристанище. В Русе тази нощ е измерена минимална температура на въздуха от минус 16,2 градуса, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в града. Предишният рекорд за 10 януари е бил през 2004 г., когато са били отчетени минус 14,6 градуса. Към 8.00 часа тази сутрин термометрите са показвали вече минус 12,9 градуса, пише БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3764 |09.01.2017 Спират корабоплаването по Дунав . 2| 5114 |08.01.2017 Пуснаха ледоход по река Дунав . 0| 3876 |06.01.2017 Затвориха „Дунав мост” при Русе за камиони . 0| 3786 |28.12.2016 В Кьолн забраниха демонстрация на Нова година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads