Реклама / Ads
2| 4801 |15.04.2008 НОВИНИ

Забраниха на мобилните оператори да правят копия на личните ни документи

.
Задължителното предписание на Комисията за защита на личните данни трябва да бъде изпълнено в едномесечен срок от получаването му от операторите. Изпълнението му подлежи на проверки от нейна страна.
 

Комисията за защита на личните данни забранява на мобилните оператори да правят копия на документите за самоличност на физическите лица при сключване на договори с тях за предоставяне на услуги. От приложенията на договорите трябва да се премахне изискването за снемане на копие от документа за самоличност. Това постановява комисията в писмо, изпратено до ръководителите на "Мобилтел" ЕАД, "Космо България Мобайл" ЕАД, която е собственик на "Глобул", "БТК Мобайл" ЕООД, собственик на "Вивател" и "Радиотелекомуникационна компания" ЕООД, която стои зад марката "Мобиком".

telefon.jpg
 снимки Вяра Йовева

Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни услуги чрез електронна съобщителна подвижна клетъчна мрежа с национално покритие, (мобилните оператори) трябва да включат отделна клауза в договорите, която да третира даването на изрично съгласие от страна на физическите лица техните лични данни да бъдат разкрити на получатели или категории получатели, както и доброволния характер на предоставянето им и за последиците от неговия отказ за предоставянето им. Клаузата трябва да бъде изписана с шрифт, не по-малък от шрифта, на който са изписани основните права и задължения на страните по договора.
Комисията задължава мобилните оператори да уведомяват предварително потребителите си, при сключване на съответния договор, за лицата, на които администраторите ще предоставят техните лични данни с цел събиране на неизплатени сметки.
Мобилните оператори са задължени да уведомят всички администратори на лични данни – техни контрагенти, за задължителното предписание на комисията и съдържанието на това предписание трябва да залегне като изрична клауза в договорите между тях. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 13302 |11.02.2008 Забраниха червени рози и сърца в Саудитска Арабия на 14 февруари . 1| 19401 |17.01.2008 Забраниха отглеждането на маймуни като домашни любимци . 0| 6000 |09.07.2007 Разравят София за ремонти, ще оправят и някои квартални улици . 2| 7230 |29.06.2007 Д. Владимиров, ексшеф на НСО: В службата по-често да правят психотестове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads