Реклама / Ads
3| 5440 |02.12.2009 НОВИНИ

Задържаха безработен, собственик на десетки имоти

.
"Икономическа полиция" в Бургас задържа крупен лихвар, съобщиха от пресцентъра на МВР. След щателна проверка полицаите установили, че безработният И.Д. притежава множество имоти в Бургаска област.
 

За него не е известно да е развивал легална търговия или да е работил някъде, но независимо от това е крупен имотен собственик.
Богатият мъж притежава 10 апартамента в Слънчев бряг, 11 студия в Несебър, два етажа и дворно място в кв. „Сарафово", етаж от къща в Стария Несебър, парцел в Свети влас и в Равда, апартамент в централната част на Бургас.
Той ползва два автомобила БМВ - 740 и 750 LI, единият от които е записан на негово име, а другият - на името на майка му.
При ареста му вчера в него полицаите са открили 5000 лева, които по думите му били "джобни пари", а при претърсване в дома му са намерени 20 000 евро, записи на заповед и документи, касаещи лихварската му дейност.
Установено е, че от 1997 г. до момента той е извършил множество сделки с недвижими имоти (покупко-продажби и договорни ипотеки), които реално представлявали обезпечение на дадени от И.Д. парични заеми срещу 10% месечна лихва.
Проверката на 48-годишния мъж е започнала след журналистическо разследване, свързано със случаи на лихварство и имотни измами.
Условията на лихваря били сурови, посочват от полицията. Ако някой просрочел месечната си вноска, следвала наказателна лихва от 1% на ден.
Така длъжниците, които забавяли плащането с няколко месеца, изпадали в невъзможност да се разплатят и губели недвижимия си имот.
Като обезпечение за кредита И. Д. е използвал и записи на заповед, в които посочената сума многократно надхвърляла реално дадените парични средства в заем.
За този период е установено, че е осъществил 42 вписвания на покупко-продажби на недвижими имоти и право на строеж и 19 - на учредени договорни ипотеки.
В хода на проверката е изяснено, че при разговор със заемополучателите често споменавал за близки отношения със служители на правоохранителната и съдебната система, упоменавал изрично и близките си контакти с П.Д.- Кела.
Така той се е опитвал да парира възможни бъдещи претенции и жалби в полиция или прокуратура от засегнати граждани.
И.Д. е задържан за 24 часа, като с прокурорско постановление арестът му е удължен на 72 часа.

ОДМВР Бургас призовава гражданите, пострадали от престъпната му дейност да сигнализират на телефони 056/856 504 или 856 707.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5187 |24.11.2009 Задържаха педофил, изнасилил три деца в Пловдив . 4| 4991 |17.11.2009 Задържаха адвокат и затворник, посредници на Боби Цанков и Сако . 4| 5848 |14.11.2009 Задържаха атентатора на Боби Цанков? . 12| 7663 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads