Реклама / Ads
4| 4799 |05.10.2014 НОВИНИ

Задържаха двама купувачи на гласове; бъдете нащрек

.
В созополското село Росен в деня за размисъл са задържани двама души за купуване на гласове. И двамата са известни на бургаската полиция. Става дума за ръководителя на голяма охранителна фирма Николай Мечков и Петър Биберов, по прякор Кюфтето. Те са задържани със списъци, минути преди да раздадат парите на хората, които е трябвало да разпределят, съобщава НТВ. Преди задържането е установено и кой от висшите политици е дал парите на двамата.
 
В Бургас полицията издирва и трети човек за участие в схемата. По акцията се е работило близо седмица и има достатъчно събрани доказателства, че се е подготвяло купуване на гласове за изборния ден. Двамата задържани са в бургаския следствен арест. Малко след обяд днес трябва да стане ясно дали прокуратурата ще удължи мярката им за неотклонение от 24 часа на 72 часа.

Асоциация "Прозрачност без граници" обяви 10-те най-често срещани нарушения на изборния процес. Експертите предупредиха също да следим и как работят членовете на секционната избирателна комисия. Те трябва да осигурят възможност да гласуваме необезпокоявано, при запазване тайната на вота.

Даден е и пример: "Никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията". Членовете на СИК откъсват пред нас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването поставят втори печат и откъсват пред очите ни поредния номер на бюлетината. После вписват в избирателния списък данните по лична карта и молят да поставим подпис, след като гласуваме.

За всяко нарушение на СИК или на представители на партиите можем да се оплачем пред РИК. Възможност за купуване на гласове може да има, ако в секцията присъстват лица без обозначителни знаци, които проследяват как гласуват избирателите.

Трябва да сме внимателни, ако видим организирано извозване, групово гласуване и разпитване на избирателите за разкриване тайната на вота. Хората могат да съобщават за нарушения или евентуални престъпления на тел. 02/982 22 32 и до асоциация "Прозрачност без граници" на безплатен телефон - 0800 11 224.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5044 |04.10.2014 Рекорд! Само за два дни осъдиха двама за купуване на гласове в Плевен . 2| 4344 |04.10.2014 Жена помагала на двамата сливналии да купуват гласове . 2| 4874 |04.10.2014 Седем дилъри в Петрич задържаха агентите от ДАНС . 2| 4493 |02.10.2014 В Монтанско приклещиха купувачи на гласове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads