Реклама / Ads
29| 4612 |25.01.2021 НОВИНИ

Задава се разхлабване на мерките. Здравният министър се среща с представители на заведенията

.
Източник: БНТ
Задава се разхлабване на противоепидемичните мерки. Това стана ясно от извънредното заседание, свикано от премиера Бойко Борисов. На него присъстваха здравните власти и представителите на Националния оперативен щаб.
 

От 4-ти февруари в класните стаи се връщат учениците от V до XII клас. В началото на следващия месец врати отново ще могат да отварят залите за фитнес, спорт, танци и културни мероприятия. Ще отпаднат и ограниченията за магазините в големите търговски центрове. 


Все още не е съвсем ясно какво ще се случи със затворените заведения в страната. По разпореждане на премиера здравният министър проф. Костадин Ангелов ще проведе срещи с представителите на ресторанти, заведения и нощни клубове, на които ще се обсъдят вариантите за функционирането им. 


“Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици”, посочи Борисов. 


Той заяви още, че при повишаване на броя на заразените с коронавирус, заведенията ще трябва да бъдат затворени отново. Борисов предупреди - в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото ще са необходими нотификации ца това.  


По време на работното съвещание бяха отчетени положителните тенденции относно епидемичната обстановка у нас. Към момента заболеваемостта на двуседмична база е под 100 на 100 000 души. България е една от четирите държави в ЕС, които попадат извън червената зона. Притеснително обаче е разпространението на новия щам на COVID-19. Припомняме, че в края на миналата седмица официално бяха потвърдени осем случая на по-заразния вариант. 


“Необходимо е да се намали скоростта на неговото разпространение”, посочиха от Националния оперативен щаб и препоръчаха постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки у нас. Ще бъдат предприети действия за издаване на нова заповед на здравния министър, с която негативен резултат от PCR тест ще бъде напълно задължителен за влизащите на територията на страната граждани на държавите от ЕС, както и от трети страни. 


“По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6116 |21.01.2021 Няма разхлабване на мерките, новият щам на английския вирус е у нас . 11| 3340 |13.01.2021 Доц. Любомира Гломб: Още не е време за разхлабване на мерките . 13| 4782 |30.12.2020 Любомир Аламанов: Партиите на статуквото виждат милиардите, задаващи се от Европа. Затова изборите ще са яростни . 4| 4449 |12.12.2020 Борисов: Мерките ще продължат и тази седмица. Здравният министър: Не препоръчваме разхлабване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads