Реклама / Ads
0| 4971 |28.04.2014 НОВИНИ

Задръстени корита са причинили наводненията и трагедиите

.
Въпреки непрекъснатите припомняния, че трябва да се пречистват коритата, не реките, все още не сме на това ниво. Знаейки, че не можем да се преборим с природата, трябва да бъде готова за нея. Това заяви в предаването „Дневен ред“ по ТВ7 гл. ком. Николай Николов - директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ по повод трагедията в село Винево и наводненията във Видинско.
 

Есен и пролет трябва да се оглеждат всички водни басейни. Не мога да кажа кой не си е свършил работата във Винево. Явно има някой, който не си е свършил работата, ще разберем кой е, увери той. Запитан кой носи отговорност за непочистените дъна на реките, той отвърна: „В населените места - кметовете, извън населените места - областните управители“. По думите му от дълги години е бил неглижиран този проблем. Трябва, където има нужда от почистване, да се направи, където има нужда коритото, да се изчисти и да бъдем подготвени, категоричен е Николов.

На въпрос дали очаква да се повтори трагедията от село Бисер, главният комисар бе лаконичен: „Към момента не вярвам да се повтори трагедията от дело Бисер, макар че на нашето внимание стоят няколко рискови язовира“. По думите му работи междуведомствена работна група, която извършва ежемесечен мониторинг и анализ на нормативната уредба. Последната според него има празноти. Според мен щетите в общ. Руженци, обл. Видин не са толкова тежки, но трябваше да видим някое и друго мостче. Там се оказа, че дерето не е почистено. Първите високи води, понасяйки със себе си клони, запушват първият мост, който е преди село. Автоматично то прелива и наводнява селото, каза още Николай Николов. На нас ни липсва чувството за взаимопомощ. Няма смисъл за най-малкото нещо държавата да е виновна за почистването на деретата. Превенцията е най-важното нещо. Ако ние пазим и почистваме деретата, това няма да се случи, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 7331 |24.03.2014 Коритаров: Ражда се нов руски нацизъм; Путин е синоним на Садам Хюсеин . 63| 13990 |24.02.2014 Коритаров: Русия може да смачка Украйна, ако пожелае . 8| 6273 |23.02.2014 Коритаров: ДПС ни втълпява, че те са единствената либерална демократична партия . 27| 8194 |17.02.2014 Коритаров: ГЕРБ ще продължи да се рони, ако парламентът устиска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads